Foodlaw consulting


Εξειδικευμένη συμβουλευτική επιχειρήσεων τροφίμων

Foodlaw Consulting

Με εμπειρία ετών δίπλα σας έγκαιρα και έγκυρα


Διαχείριση υγειονομικών θεμάτων


Απευθυνθείτε στους ειδικούς...

Νομοθεσία τροφίμων Ρυπαντές

Για πιο επικαιροποιημένη νομοθεσία τροφίμων επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting πατώντας εδώ.

 

 

Οι βασικές κοινοτικές διαδικασίες σχετικά με τους ρυπαντές-προσμείξεις (contaminants) στα τρόφιμα αναφέρονται στον Κανονισμό του Συμβουλίου (ΕΟΚ) αριθ. 315/93 της 8ης Φεβρουαρίου 1993, ο οποίος αποτελεί τον κανονισμό πλαίσιο.

Ο παραπάνω Κανονισμός τροποποιήθηκε από:

  • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 της 29ης Σεπτεμβρίου 2003.
  • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 596/2009 της 18ης Ιουνίου 2009.

 

Ως «πρόσμειξη» νοείται οιαδήποτε ουσία δεν προστίθεται σκοπίμως στο τρόφιμο αλλά περιέχεται όμως σ' αυτό ως αποτέλεσμα της παραγωγής, της παρασκευής, της μεταποίησης, της προετοιμασίας, της επεξεργασίας, της πρώτης και της δεύτερης συσκευασίας, της μεταφοράς ή αποθήκευσης του εν λόγω τροφίμου ή ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από το περιβάλλον. Οι ξένες ύλες, όπως για παράδειγμα, υπολείμματα εντόμων, τρίχες ζώων και άλλα, δεν καλύπτονται από τον ορισμό αυτό.

Η διάθεση στην αγορά τροφίμων τα οποία περιέχουν πρόσμειξη σε ποσό μη αποδεκτό, όσον αφορά τη δημόσια υγεία, και ιδιαιτέρως από τοξικολογική άποψη, απαγορεύεται. 

Η περιεκτικότητα σε προσμείξεις πρέπει να διατηρείται σε επίπεδα όσο το δυνατόν χαμηλότερα, τα οποία μπορούν να επιτευχθούν εύλογα μέσω της εφαρμογής ορθών πρακτικών.

Μέγιστα Επίπεδα

Από 01.03.2007, ισχύει ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 για τον καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα όπως είναι οι μυκοτοξίνες, τα νιτρικά, τα βαρέα μέταλλα, οι διοξίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Τα τρόφιμα που παρατίθενται στον Κανονισμό αυτό, δεν διατίθενται στην αγορά όταν περιέχουν μια από τις ουσίες που τα επιμολύνουν και παρατίθενται στο παράρτημα του σε επίπεδο που υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο το οποίο καθορίζεται στο παράρτημα αυτό.

Ο παραπάνω Κανονισμός τροποποιήθηκε από:

 

  • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1126/2007 της 28ης Σεπτεμβρίου 2007.
  • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 565/2008 της 18ης Ιουνίου 2008.
  • Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 629/2008 της 2ης Ιουλίου 2008.
  • Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 105/2010 της 5ης Φεβρουαρίου 2010.
  • Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 165/2010 της 26 Φεβρουαρίου 2010.

 

Δειγματοληψία & μέθοδοι ανάλυσης

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 401/2006 της Επιτροπής για καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων μυκοτοξινών σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 178/2010 της Επιτροπής.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1882/2006 της Επιτροπής για καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων νιτρικών ιόντων σε ορισμένα τρόφιμα.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1883/2006 της Επιτροπής για καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων των διοξινών και των παρόμοιων με τις διοξίνες PCBs σε ορισμένα τρόφιμα.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 333/2007 της Επιτροπής για καθορισμό μεθόδων δειγματοληψίας και ανάλυσης για τον επίσημο έλεγχο των επιπέδων μολύβδου, καδμίου, υδραργύρου, ανόργανου κασσιτέρου, 3-μονοχλωροπρο-πανοδιόλης και βενζο[a]πυρενίου στα τρόφιμα.

Προληπτικά Μέτρα 

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1135/2009 της Επιτροπής για την επιβολή ειδικών όρων που διέπουν την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων καταγωγής ή προέλευσης Κίνας και για την κατάργηση της απόφασης 2008/798/ΕΚ.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1151/2009 της Επιτροπής για την επιβολή ειδικών όρων την επιβολή ειδικών όρων όσον αφορά την εισαγωγή ηλιελαίου καταγωγής ή προέλευσης Ουκρανίας λόγω του κινδύνου επιμόλυνσης με ορυκτέλαιο και την κατάργηση της απόφασης 2008/433/ΕΚ.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1152/2009 της Επιτροπής για την επιβολή ειδικών όρων που διέπουν την εισαγωγή ορισμένων τροφίμων από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω του κινδύνου μόλυνσης από αφλατοξίνες και για την κατάργηση της απόφασης 2006/504/ΕΚ.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 258/2010 ης Επιτροπής για την επιβολή ειδικών όρων όσον αφορά το εισαγόμενο κόμμι γκουάρ που κατάγεται ή αποστέλλεται από την Ινδία λόγω του κινδύνου μόλυνσής του από πενταχλωροφαινόλη και διοξίνες, και για την κατάργηση της απόφασης 2008/352/ΕΚ.

Έγκριση Ελέγχων πριν την εξαγωγή που εκτελούνται από τρίτες χώρες

Απόφαση αριθ. 2008/47/ΕΚ της Επιτροπής για την έγκριση ελέγχων πριν από την εξαγωγή που εκτελούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε φιστίκια και παράγωγα προϊόντα αυτών σε ό,τι αφορά την παρουσία αφλατοξινών.

Αύξηση συχνότητας ελέγχων στις εισαγωγές

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 669/2009 της Επιτροπής για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά το αυξημένο επίπεδο των επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων μη ζωικής προέλευσης και για την τροποποίηση της απόφασης 2006/504/ΕΚ, όπως τροποποιήθηκε από τους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 212/2010 και 878/2010 της Επιτροπής.

Συστάσεις για την πρόληψη και την μείωση των επιπέδων

Σύσταση 2003/598/ΕΚ της Επιτροπής για τη μείωση της μόλυνσης από πατουλίνη στο χυμό μήλου και στα συστατικά από χυμό μήλου σε άλλα ποτά.

Σύσταση 2006/88/ΕΚ της Επιτροπής για τη μείωση της παρουσίας διοξινών, φουρανίων και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων στις ζωοτροφές και στα τρόφιμα.

Σύσταση 2006/583/ΕΚ της Επιτροπής για τη πρόληψη και τη μείωση των τοξινών από μύκητες του γένους Fusarium στα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών.

Σύσταση 2010/133/ΕΕ της Επιτροπής σχετικά με την πρόληψη και τη μείωση της μόλυνσης από καρβαμιδικό αιθυλεστέρα σε αποστάγματα πυρηνόκαρπων φρούτων και αποστάγματα στεμφύλων πυρηνόκαρπων φρούτων και σχετικά με την παρακολούθηση των επιπέδων καρβαμιδικού αιθυλεστέρα στα εν λόγω ποτά.

 

Συστάσεις για παρακολούθηση

 

Σύσταση 2010/161/ΕΕ της Επιτροπής σχετικά με την παρακολούθηση των υπερφθοροαλκυλιωμένων ουσιών στα τρόφιμα.

Σύσταση 2010/307/ΕΕ της Επιτροπής για την παρακολούθηση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Κατευθυντήριες Οδηγίες

Κατευθυντήριες οδηγίες για την δειγματοληψία δημητριακών για μυκοτοξίνες.

«Έγγραφο καθοδήγησης των Αρμοδίων Αρχών για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τις αφλατοξίνες», εκδόθηκε με σκοπό την υποβοήθηση των αρμοδίων αρχών κατά τον επίσημο έλεγχο για την επιμόλυνση με αφλατοξίνες σε τρόφιμα που υπάγονται στον κανονισμό αριθ. 1152/2009 της επιτροπής. Το έγγραφο αυτό εφαρμόζεται και στον έλεγχο αφλατοξινών σε τρόφιμα που δεν υπόκεινται στον παραπάνω κανονισμό.

Κατευθυντήριες οδηγίες επιβολής των προνοιών για τις διοξίνες στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα μέγιστα όρια για διοξίνες στα τρόφιμα.

Κατευθυντήριες οδηγίες για την δειγματοληψία ολόκληρων ψαριών διαφορετικού μεγέθους ή/και βάρους.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ HACCP ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ISO 22000:2018


Σεμινάριο

Σύμβουλος ποιότητας & ασφάλειας τροφίμων

ΥΓΙΕΙΝΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Σεμινάριο

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

  • allotino
  • zakoma
  • gyros
  • patafritas
  • lepetit
  • tiganies-kai-sxares
  • eurosnack
  • habanera
  • taste-hellas
  • to-ellhniikon
  • agrifredda
  • galh
  • pizza-fan
  • kefir
  • leontiadh
  • miltos
  • elliniki-nostimia
  • estrella
  • meletiadis
  • 4all
  • mebgal
  • talgo
  • jerrys
  • santo-wines
  • prassas
  • mart
  • kunrol
  • seven2seven
  • roumel
  • panagopoulos
  • aferof
  • lina
  • sofis
  • minerva
  • umbrellas
  • FAMIGLIANO
  • spoon
  • giradiko
  • tsagkas-foods
  • KRITIKOS
  • subito
  • papaioanou
  • ep
  • spitiko
  • parfait
  • molos
  • ouzounoglou
  • akadhmia
  • royal-hotel
  • kitchen-bar
  • makedonia
  • enkarpw
  • argos
  • ab-vasilopoulos