Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2023 δημοσιεύτηκε ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2024/1141 της Επιτροπής για την τροποποίηση των παραρτημάτων II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, αλιευτικά προϊόντα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 24 Ιανουαρίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2024/374 της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον τίτλο των κατηγοριών τροφίμων για ποτά με αλκοόλη και τη χρήση διαφόρων προσθέτων σε ορισμένα ποτά με αλκοόλη. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 15 Ιανουαρίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2024/234  της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την αφαίρεση ορισμένων αρτυματικών υλών από τον ενωσιακό κατάλογο. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:


Tροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 5 Φεβρουαρίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2024/451 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ανώτατα όρια καταλοίπων της νικοτίνης μέσα ή πάνω σε ορισμένα τρόφιμα. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:


Συχνές ερωτήσεις από επιχειρήσεις τροφίμων 

 

Πόσο είναι το  ΠΡΟΣΤΙΜΟ που μπορεί να μου επιβληθεί από τον ΕΦΕΤ ή το Υγειονομικό;

Το ύψος του προστίμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ένας από τους παράγοντες αυτούς είναι τζίρος της επιχείρησης καθώς και το είδος των παραβάσεων.

Αν κάποια υπηρεσία ήρθε για έλεγχο στην επιχείρηση σας και σας ενημέρωσε ότι θα επιβληθεί πρόστιμο υπάρχουν κάποιοι αιτιολογημένοι λόγοι.

Απευθυνθείτε σε κάποιον που έχει γνώση από παρόμοιες υποθέσεις.

Απευθυνθείτε στη Foodlaw Consulting!

Θα πρέπει να προετοιμαστείτε σωστά πριν πάτε για την απολογία σας!

 

Ακολουθήστε μας στο instagram και στο facebook για να ενημερώνεστε για θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις τροφίμων!


Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη τάση στην παγκόσμια αγορά προς εναλλακτικές τροφές αντί κρέατος. Φυτικής προέλευσης α΄ ύλες, όπως σόγια, ρύζι, μπιζέλι, λούπινο, κάνναβη, φύκη κ.α χρησιμοποιούνται ήδη ως συστατικά για τροφές που λειτουργούν ως υποκατάσταστα κρέατος, και αποτελούν ανταγωνιστικές πηγές πρωτεΐνης για τους μη κρεατοφάγους καταναλωτές. Το μεγάλο "στοίχημα" στα προϊόντα-υποκατάστατα κρέατος είναι να ικανοποιεί γευστικά και απτικά τους καταναλωτές, τόσο όσο το αυθεντικό κρέας. Η βιομηχανία τροφίμων προσπαθώντας ολοένα να στραφεί προς την πράσινη ανάπτυξη επιχειρεί να παρασκευάσει προϊόντα φυτικής προέλευσης, τα οποία καλούνται να συναγωνιστούν σε υφή, εμφάνιση, γεύση και απόλαυση τα ζωικά παρασκευάσματα κρέατος.

Τα ποσοστά των ανθρώπων που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή – vegan - vegeterian αυξάνονται ανά τον κόσμο, οι συνταγές εμπλουτίζονται και οι επιλογές ποικίλουν. Η κλιματική αλλαγή και τα θέματα που ανακύπτουν λόγω αυτής, διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία αποφάσεων και επαναπροσδιορισμού των αναγκών μας ως κοινωνιών και ως έμβιων όντων του πλανήτη μας.

Σε αντίθεση με τη λογική της εκμετάλλευσης χωρίς όριο, που χαρακτήριζε για δεκάδες χρόνια τον ανθρώπινο πολιτισμό και τον τρόπο ζωής μας, οι λύσεις πλέον φαίνεται να έρχονται και στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής μας από πιο συμπεριληπτικές, εναλλακτικές και ολιστικές επιλογές, της λεγόμενης βιώσιμης μακροπρόθεσμα ανάπτυξης.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον χώρο των τροφίμων, ενημερωνόμαστε και είμαστε δίπλα σας. Αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για την παραγωγή εναλλακτικών τροφίμων, για τη διαδικασία και προετοιμασία για πιστοποίηση προϊόντων vegan κτλ είμαστε εδώ για σας.

 Επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting στο τηλέφωνο 2310328008 και μέσω email.

 


foodlaw consulting seminario episimansis
seminario epishmansi trofimwn

Η Foodlaw Consulting ανακοινώνει την διεξαγωγή διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα ''Επισήμανση τροφίμων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία-Τελευταίες εξελίξεις της νομοθεσίας τροφίμων'', το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 22-10-22.

Για συμπλήρωση αιτήσεων ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο 

Επισήμανση τροφίμων -Τελευταίες εξελίξεις της νομοθεσίας (foodlaw.gr)

 

 

 

 

#FOODLABELING #FOODLAW #FOODLABEL #LABELING #episimansitrofimwn #trofima #systatikatrofimwn #allergiogona #prostheta


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 15 Ιουλίου 2022 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2022/1283 της Επιτροπής, ο οποίος αφορά την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) «Μακαρόνια της Σμίλας - Μακαρόνια του Σκλινιτζιού. Πρόκειται για ένα Κυπριακό είδος χειροποίητων αποξηραμένων ζυμαρικών, που παρασκευάζονται συνήθως από την ανάμιξη νερού, αλατιού και άλευρου από σκληρό σιτάρι με παραδοσιακό τρόπο.

 


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 27 Ιουνίου 2022 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2022/1106 της Επιτροπής, ο οποίος αφορά την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) του ισπανικού τυριού "Queso de Acehúche".

Το συγκεκριμένο τυρί παρασκευάζεται αποκλειστικά από νωπό κατσικίσιο γάλα, το οποίο λαμβάνεται από αίγες συγκεκριμένων φυλών σε περιοχές της Δυτικής Ισπανίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R1106&from=EL

 

Για Συμβουλευτική σε θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών, επικοινωνήστε μαζί μας.

 

#foodlaw #food #protected designations of origin #Spanishcheese #Acehuche

 

 

To παραπάνω άρθρο έγραψε η Ιωαννίδου Δήμητρα, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc-

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων

 

 


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 11 Αυγούστου 2022 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2022/1396 της Επιτροπής, ο οποίος αφορά τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων και συγκεκριμένα την παρουσία αιθυλενοξειδίου (C2H4O) σε πρόσθετα τροφίμων.

 

Η επιστημονική επιτροπή τροφίμων  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρότι η εκτιμώμενη πρόσληψη από τα λίγα πρόσθετα τροφίμων που παρασκευάζονται με τη χρήση αιθυλενοξειδίου είναι πολύ χαμηλή, η πρόσληψη από πηγές τροφίμων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη, καθώς το αιθυλενοξείδιο είναι τόσο γονιδιοτοξικό όσο και καρκινογόνο.

 

Πρόσφατα ελήφθησαν αρκετές κοινοποιήσεις RASFF σχετικά με την εύρεση αιθυλενοξειδίου σε μια σειρά τροφίμων, και ιδίως σε μια σειρά προσθέτων τροφίμων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διαφόρων τροφίμων.

 

Με βάση τις εν λόγω κοινοποιήσεις και πληροφορίες σχετικά με επίσημους ελέγχους που διενεργήθηκαν από κράτη μέλη, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/2246 της Επιτροπής θέσπισε μέτρα για τα αγαθά μη ζωικής προέλευσης που εισέρχονται στην Ένωση από ορισμένες τρίτες χώρες με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας σε σχέση με τον πιθανό κίνδυνο επιμόλυνσης από αιθυλενοξείδιο.

 

Ωστόσο, όσον αφορά τα πρόσθετα τροφίμων, η επιβολή του ενωσιακού δικαίου ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολίες, καθώς είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν η παρουσία αιθυλενοξειδίου οφείλεται στη χρήση του για τη συντήρηση των προσθέτων τροφίμων κατά παράβαση του κανονισμού αριθ. 231/2012 ή σε οποιαδήποτε άλλη αιτία.

 

Με στόχο την αποφυγή αυτών των δυσκολιών και τη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας, είναι σκόπιμο, ως εκ τούτου, να καθοριστεί ότι δεν επιτρέπεται η παρουσία αιθυλενοξειδίου, ανεξαρτήτως προέλευσης, για όλα τα πρόσθετα τροφίμων.

 

Για τον σκοπό αυτό, το ανώτατο όριο καταλοίπων αιθυλενοξειδίου ειδικά για τα πρόσθετα τροφίμων θα πρέπει να καθοριστεί σε τιμή ίση με το όριο ποσοτικού προσδιορισμού για τα εν λόγω προϊόντα, δηλαδή την επικυρωμένη κατώτατη συγκέντρωση καταλοίπων, η οποία μπορεί να προσδιορίζεται επί του παρόντος και να δηλώνεται μέσω τακτικής παρακολούθησης με επικυρωμένες μεθόδους ελέγχου.

 

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέπεια με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και ιδίως με τα όρια που αυτός καθορίζει για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προσθέτων τροφίμων, τα κατάλοιπα αιθυλενοξειδίου θα πρέπει να οριστούν με βάση τους ίδιους όρους με εκείνους που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό.

 

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό τροποποιείται το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 ως εξής:

 

  1. το εισαγωγικό κείμενο «Σημείωση: Δεν επιτρέπεται η χρήση αιθυλενοξειδίου ως συντηρητικού στα πρόσθετα τροφίμων» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Δεν επιτρέπεται η χρήση αιθυλενοξειδίου ως συντηρητικού στα πρόσθετα τροφίμων. Δεν περιέχεται κανένα κατάλοιπο πάνω από 0,1 mg/kg, ανεξαρτήτως προέλευσης, αιθυλενοξειδίου [άθροισμα αιθυλενοξειδίου και 2-χλωροαιθανόλης εκφραζόμενο ως αιθυλενοξείδιο (*)], στα πρόσθετα τροφίμων που απαριθμούνται στα παραρτήματα II και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων προσθέτων τροφίμων. _____________ (*) δηλαδή αιθυλενοξείδιο + 0,55 * 2-χλωροαιθανόλη»·

 

  1. στις καταχωρίσεις για τα πρόσθετα Ε 431 στεατικό πολυοξυαιθυλένιο (40), Ε 432 μονολαυρική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 20), Ε 433 μονοελαϊκή πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 80), Ε 434 μονοπαλμιτική πολυοξυαιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 40), E 435 μονοστεατική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 60), E 436 τριστεατική πολυοξυ-αιθυλενο-σορβιτάνη (polysorbate 65), Ε 1209 εμβολιασμένο συμπολυμερές πολυβινυλικής αλκοόληςπολυαιθυλενογλυκόλης και E 1521 πολυαιθυλενογλυκόλες, στην προδιαγραφή «Καθαρότητα»,

διαγράφεται η σειρά «Αιθυλενοξείδιο»

 

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

 

EUR-Lex - 32022R1396 - EN - EUR-Lex (europa.eu)   

 

Για Συμβουλευτική σε θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών, επικοινωνήστε μαζί μας.

 

 #foodlawConsulting #food  #foodadditives #πρόσθετα #foodlaw #Foodlaw

 

To παραπάνω άρθρο έγραψε η Ιωαννίδου Δήμητρα, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων

 

 


aleuroskwlikas

Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2022 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2022/169 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά την έγκριση της διάθεσης στην αγορά κατεψυγμένου, αποξηραμένου και σε μορφή σκόνης αλευροσκώληκα (προνύμφη Tenebrio molitor), ως νέου τροφίμου. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.028.01.0010.01.ELL&toc=OJ%3AL%3A2022%3A028%3ATOC

Για συμβουλευτική σε θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών, επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting. τηλ. 2310328008

Aκολουθήστε μας στο Instagram #FoodlawConsulting

#foodlaw #nomothesiatrofimwn #κατεψυγμένο #αποξηραμένο #σκόνη #αλευροσκώληκας #νέο τρόιφιμο


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2022 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2022/168 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά την έγκριση της διάθεσης στην αγορά του παστεριωμένου είδους προβιοτικού Akkermansia muciniphila ως νέου τροφίμου. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.028.01.0005.01.ELL&toc=OJ%3AL%3A2022%3A028%3ATOC

Για συμβουλευτική σε θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών, επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting. τηλ. 2310328008

Aκολουθήστε μας στο Instagram #FoodlawConsulting

#foodlaw #nomothesiatrofimwn #Pasteriwmeno #προβιοτικό #neotrofimo


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 11 Φεβρουαρίου 2022 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2022/196 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά την έγκριση της επέκτασης της χρήσης της επεξεργασμένης με υπεριώδη ακτινοβολία μαγιάς αρτοποιίας ως νέου τροφίμου. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.031.01.0046.01.ELL&toc=OJ%3AL%3A2022%3A031%3ATOC

Για συμβουλευτική σε θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών, επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting. τηλ. 2310328008

Aκολουθήστε μας στο Instagram #FoodlawConsulting

#foodlaw #nomothesiatrofimwn #magia #artopoiia 


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει για τη διορθωτική τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/74 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά τη χρήση φωσφορικού οξέος – φωσφορικών αλάτων – διφωσφορικών αλάτων – τριφωσφορικών αλάτων και πολυφωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένο γύρο. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2021.458.01.0539.01.ELL&toc=OJ%3AL%3A2021%3A458%3ATOC  

Επικοινωνήστε μαζί μας για συμβουλευτική στη νομοθεσία τροφίμων. τηλ. 2310328008

#foodlaw #Νομοθεσία τροφίμων #φωσφορικά άλατα #γύρος #κατεψυγμένος γύρος


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 4 Φεβρουαρίου 2022 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2022/158 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά τροποποίηση κανονισμού (2020/1641) σχετικά με τις εισαγωγές από τις Η.Π.Α διαφόρων ειδών δίθυρων μαλακίων και θαλάσσιων γαστερόποδων. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.026.01.0001.01.ELL&toc=OJ%3AL%3A2022%3A026%3ATOC

 

#foodlaw #νομοθεσία τροφίμων #δίθυρα #γαστερόποδα

Επικοινωνήστε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική στη νομοθεσία τροφίμων. τηλ. 2310328008

 

 


FOODEXPO 2022

FOODEXPO 2022 ATHENS

Η FOODEXPO ATHENS, θα ανοίξει τις πύλες της στις  12-14 Μαρτίου το 2022. 

Το ωράριο λειτουργίας της FOODEXPO 2022 θα είναι Σάββατο- Κυριακή 10.00 πμ-7.00 μμ και Δευτέρα 10.00πμ-6.30μμ.

*Η είσοδος των επισκεπτών στην Food EXPO 2022 επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο: https://foodexpo.gr

 


Η Foodlaw Consulting ανακοινώνει την διεξαγωγή διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα ''Επισήμανση τροφίμων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία-Τελευταίες εξελίξεις της νομοθεσίας τροφίμων''.

Για συμπλήρωση αιτήσεων ακολουθήστε το σύνδεσμο https://www.foodlaw.gr/episimansi-trofimon-teleftaies-ekselikseis-tis-nomothesias

 


Neo trofimo alas natrioy
Neo trofimo alas natrioy

Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 27 Ιανουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2021/82 της Επιτροπής, που αφορά ην έγκριση της διάθεσης του άλατος νατρίου της 6′-σιαλυλολακτόζης στην αγορά ως νέου τροφίμου.

Η ονομασία του νέου τροφίμου στην επισήμανση των τροφίμων στα οποία περιέχεται είναι «άλας νατρίου της 6′-σιαλυλολακτόζης».

Η επισήμανση των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν άλας νατρίου της 6′- σιαλυλολακτόζης (6′-SL) φέρει δήλωση που υπαγορεύει ότι αυτά δεν θα πρέπει να καταναλώνονται: α) εάν την ίδια ημέρα καταναλώνονται τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετο άλας νατρίου της 6′-σιαλυλολακτόζης, β) από βρέφη και μικρά παιδιά.

Τόσο οι κατηγορίες τροφίμων που μπορεί να προστίθεται όσο και τα ανώτατα επίπεδα (εκφραζόμενα ως 6′-σιαλυλολακτόζη) καθορίζονται σύμφωνα με την νομοθεσία.

Για παράδειγμα στην κατηγορία τροφίμων ''Μη αρωματισμένα παστεριωμένα και μη αρωματισμένα αποστειρωμένα προϊόντα με βάση το γάλα (συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος τύπου UHT'' το ανώτατο επίπεδο άλατος νατρίου της 6′-σιαλυλολακτόζης ορίζεται 0,5 g/L.

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2021.029.01.0016.01.ELL&toc=OJ%3AL%3A2021%3A029%3ATOC

Για συμβουλευτική σε θέματα Νέων Τροφίμων και Ποτών, επικοινωνήστε μαζί μας.

#foodlaw #newfoods #regulation #sodium #label #novelfood #milk 

Το παραπάνω άρθρο έγραψε η Ιωαννίδου Δήμητρα, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων.


Sogia
Sogia

Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 22 Ιανουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε η Εκτελεστική Απόφαση 2021/164 της Επιτροπής, η οποία αφορά την έγκριση της διάθεσης στην αγορά προϊόντων που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από γενετικώς τροποποιημένη σόγια SYHT0H2 (SYN-ØØØH2-5).

Ονομασία και χαρακτηριστικά των προϊόντων

1) τρόφιμα και συστατικά τροφίμων που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από τη γενετικώς τροποποιημένη σόγια SYN- ØØØH2-5·

2) ζωοτροφές που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από τη γενετικώς τροποποιημένη σόγια SYN-ØØØH2-5·

3) προϊόντα που περιέχουν ή αποτελούνται από τη γενετικώς τροποποιημένη σόγια SYN-ØØØH2-5 για κάθε χρήση εκτός των αναφερομένων στα σημεία 1) και 2), με εξαίρεση την καλλιέργεια.

Η γενετικώς τροποποιημένη σόγια SYN-ØØØH2-5 εκφράζει το γονίδιο avhppd-03, το οποίο προσδίδει αντοχή στα ζιζανιοκτόνα που αναστέλλουν τη διοξυγονάση του p-υδροξυφαινυλοπυροσταφυλικού (HPPD) και το γονίδιο pat το οποίο προσδίδει αντοχή στα ζιζανιοκτόνα με βάση το γλουφοσινικό αμμώνιο.

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2021.026.01.0031.01.ELL&toc=OJ%3AL%3A2021%3A026%3ATOC

 

Για συμβουλευτική σε θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών, επικοινωνήστε μαζί μας.

 

#foodlaw #food #soya #gmo

Το παραπάνω άρθρο έγραψε η Ιωαννίδου Δήμητρα, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων

 


allergiogona trofimwn
allergiogona trofimwn

Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 3 Μαρτίου 2021 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2021/382 της Επιτροπής, για την τροποποίηση των παραρτημάτων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την υγιεινή των τροφίμων όσον αφορά τη διαχείριση των αλλεργιογόνων τροφίμων, την αναδιανομή των τροφίμων και τη νοοτροπία ασφάλειας των τροφίμων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2021.074.01.0003.01.ELL&toc=OJ%3AL%3A2021%3A074%3ATOC

Για ενημέρωση και συμβουλευτική σχετικά με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα, για εκπόνηση μελετών για τα αλλεργιογόνα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία, την παρουσία ιχνών αλλεργιογόνων, την επισήμανση των αλλεργιογόνων και την υποχρεωτική πληροφόρηση προς τους καταναλωτές επικοινωνήστε μαζί μας. Η Foodlaw Consulting είναι δίπλα στις επιχειρήσεις τροφίμων!

 

#foodlaw #food #allergens #ingredients #allergens

Το παραπάνω άρθρο έγραψε η Ιωαννίδου Δήμητρα, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων

Foodlaw Consulting


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2021/148 της Επιτροπής, ο οποίος αφορά την κατάρτιση προγράμματος για την επαναξιολόγηση εγκεκριμένων προσθέτων τροφίμων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2021.044.01.0003.01.ELL&toc=OJ%3AL%3A2021%3A044%3ATOC

 

Για συμβουλευτική σχετικά με τη χρήση των προσθέτων τροφίμων (συντηρητικά τροφίμων, χρωστικές τροφίμων κτλ) στην παραγωγή των τροφίμων της επιχείρησή σας, επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting για μια προσφορά συνεργασίας προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.  

τηλ. 2310328008 

#foodlaw #food #label #foodadditives #πρόσθετα #νομοθεσία #τρόφιμα

Το παραπάνω άρθρο έγραψε η Ιωαννίδου Δήμητρα, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων


Foodlaw Consulting | Νομοθεσία επισήμανσης βιολογικών τροφίμων

Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 23/1/2021 δημοσιεύτηκε διορθωτικό στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2021.007.01.0053.01.ELL&toc=OJ%3AL%3A2021%3A007%3ATOC

 

Αν επιθυμείτε η εταιρία μας να πραγματοποιήσει έλεγχο ετικέτας στα προϊόντα σας επικοινωνήστε μαζί μας στο 2310328008.

 

#Foodlaw #Foodlabel  #ΒΙΟ #Βιολογικά #food #label #Foodlaw Consulting

 

Το παραπάνω άρθρο  έγραψε η Ιωαννίδου Δήμητρα, Τεχνολόγος τροφίμων MSc, Σύμβουλος επιχειρήσεων τροφίμων.


analyseis trofimwn

Η Foodlaw Consulting πραγματοποιεί καθημερινά αναλύσεις τροφίμων, νερού και επιφανειών σε διαπιστευμένο από το Ε.Σ.Υ.Δ εργαστήριο αναλύσεων.

Μικροβιολογικές αναλύσεις τροφίμων πχ: Salmonella spp, Staphylococci (coagulase positive), Listeria Monocytogenes και πολλές άλλες, που ποικίλουν ανάλογα με το είδος του τροφίμου.

Χημικές αναλύσεις πχ. έλεγχος υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε φρούτα-λαχανικά-ξηρούς καρπούς κτλ, πρόσθετα πχ. συντηρητικά, χρωστικές κτλ

Επίσης πραγματοποιούνται αναλύσεις για τη δημιουργία διαθρεπτικής επισήμανσης (λιπαρά κορεσμένα/μονοακόρεστα/πολυακόρεστα, πρωτεΐνες, εδώδιμες ίνες, υδατάνθρακες, σάκχαρα, αλάτι) και φυσικοχημικές αναλύσεις νερού.

Προσεχώς η Foodlaw Consulting διοργανώνει σεμινάριο για τις απαιτούμενες αναλύσεις τροφίμων και νερού σύμφωνα με τη νομοθεσία. Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και υποβάλλετε την αίτηση σας. https://www.foodlaw.gr/seminario-mikrobiologikes-analyseis-trofimwn-neroy

 

#αναλύσεις τροφίμων # αναλύσεις νερού #αναλύσεις φυτοφαρμάκων #αναλύσεις γλουτένης

 

 

 


rodi

Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι την 1η Οκτωβρίου 2020 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/1416 της Επιτροπής για την καταχώρηση ονομασίας στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) για το "Ρόδι Ερμιόνης".

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2020.326.01.0004.01.ELL&toc=OJ:L:2020:326:TOC

Επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting στέλνοντας email ή τηλεφωνήστε στο 2310328008.

#Foodlaw #NomothesiaTrofimwn #Άδειες #ΠΟΠ #ΠΓΕ #Καταχωρήσεις σε Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 27 Φεβρουαρίου 2020 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της Επιτροπής -Κανονισμός (ΕΕ) 2020/279, που αφορά την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων σχετικά με τη χρήση της ημικυτταρίνης σόγιας.

Στις 14 Μαρτίου 2017 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέδωσε επιστημονική γνώμη για την εκ νέου αξιολόγηση της ασφάλειας της ημικυτταρίνης σόγιας (E 426) ως προσθέτου τροφίμων. Η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ απίθανο να υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας από την τρέχουσα χρήση της ημικυτταρίνης σόγιας (E 426) ως πρόσθετου τροφίμων και ότι δεν χρειάζεται να δοθεί αριθμητική τιμή για την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ΑΗΠ). Το συμπέρασμα αυτό χρησιμοποιείται για ουσίες που δεν εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και μόνον εφόσον υπάρχουν αφενός αξιόπιστες πληροφορίες τόσο για την έκθεση όσο και για την τοξικότητα και αφετέρου μικρή πιθανότητα δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων όταν εκτίθενται σε δόσεις που δεν προκαλούν διατροφική ανισορροπία στα ζώα.

Μία απο τις πιο σημαντικές τροποποιήσεις του ΚΑΝ. 1333/2008 με τον Καν. 2020/279 είναι ότι σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της ασφάλειας της ημικυτταρίνης σόγιας (E 426) επιτρέπει την καταχώρισή της στην ομάδα I του μέρους Γ του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.

Επομένως διαγράφονται οι εγγραφές για το E 426 (ημικυτταρίνη σόγιας) στις κατηγορίες 04.2.6 (Επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας), 05.2 (Άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, συμπεριλαμβανομένων των μικροπροϊόντων που φρεσκάρουν την αναπνοή), 05.4 (Υλικά διακόσμησης, επικάλυψης και γέμισης, εξαιρουμένων των υλικών γέμισης με βάση φρούτα που εμπίπτουν στην κατηγορία 4.2.4), 06.5 [Ασιατικά ζυμαρικά (Noodles)], 06.7 (Προψημένα ή επεξεργασμένα δημητριακά), 07.2 (Εκλεκτά αρτοσκευάσματα), 10.2 (Επεξεργασμένα αυγά και προϊόντα αυγών), 12.6 (Σάλτσες), 14.1.4 (Αρωματισμένα ποτά), 17.1 (Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε στερεά μορφή, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά) και 17.2 (Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε υγρή μορφή, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά).

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2020.059.01.0006.01.ELL&toc=OJ:L:2020:059:TOC

Επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting στέλνοντας email ή τηλεφωνήστε στο 2310328008.

#Foodlaw #NomothesiaTrofimwn #προσθετα #ημικυτταρίνη σόγιας


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 28 Σεπτεμβρίου 2020 δημοσιεύτηκε η εκτελεστική απόφαση 2020/1360, η οποία αφορά την έγκριση της διάθεσης στην αγορά προϊόντων που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από γενετικώς τροποποιημένη σόγια της σειράς MON 87708 × MON 89788 × A5547-127.

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2020.316.01.0001.01.ELL&toc=OJ:L:2020:316:TOC

Επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting στέλνοντας email ή τηλεφωνήστε στο 2310328008.

#Foodlaw #NomothesiaTrofimwn #sogia #GMO


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 23ης Ιουλίου 2020 δημοσιεύτηκε διορθωτικό στον κανονισμό (ΕΕ) 2020/1085 της Επιτροπής, για την τροποποίηση των παραρτημάτων II και V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005, που αφορά τα ανώτατα όρια καταλοίπων για τις ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl εντός ή πάνω σε μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, καφέ, βότανα κτλ.

Πιο συγκεκριμένα τα παραρτήματα II και V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 τροποποιούνται ως εξής: 1) Στο παράρτημα II, οι στήλες για τις ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl απαλείφονται. 2) Στο παράρτημα V, προστίθενται στήλες για τις ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl: 

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε τη νέα νομοθεσία:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2020.245.01.0034.01.ELL&toc=OJ:L:2020:245:TOC

Επικοινωνήστε μαζί μας → στο 2310328008 για περισσότερες πληροφορίες.

#Foodlaw

 


efet covid-19

COVID-19 και Tροφίμα: Oδηγίες για τις Eπιχειρήσεις Tροφίμων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 7 Απριλίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσαν κατευθυντήριες οδηγίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων που αφορούν στην ασφάλεια τροφίμων ως προς τον COVID-19.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. στα πλαίσια της ενημέρωσης των επιχειρήσεων τροφίμων αλλά και των καταναλωτών μετέφρασε τις οδηγίες οι οποίες έχουν ως ακολούθως:

Ιστορικό

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου απειλή από την πανδημία του COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 (αναφέρεται ως ιός COVID-19). Πολλές χώρες ακολουθούν τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) όσον αφορά στη θέσπιση μέτρων που σχετίζονται με την αποφυγή συγχρωτισμού ως έναν από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η μετάδοση της νόσου1. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς και περιορισμούς στα ταξίδια και στις κοινωνικές συγκεντρώσεις. Για μερικούς ανθρώπους, η εργασία από το σπίτι, η τηλεργασία και οι διαδικτυακές συζητήσεις και συναντήσεις αποτελούν πλέον συνήθεις πρακτικές. Ωστόσο, το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων, δεν έχει την ευκαιρία να εργαστεί από το σπίτι και απαιτείται να συνεχίζει να εργάζεται στους συνήθεις χώρους εργασίας του. Η διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων στην αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση από την τρέχουσα πανδημία. Η διατήρηση της συνεχούς ροής των τροφίμων κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας είναι μια ουσιαστική λειτουργία στην οποία πρέπει να συνεισφέρουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας. Αυτό απαιτείται επίσης για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών όσον αφορά στην ασφάλεια και στη διαθεσιμότητα των τροφίμων. Για τη διαχείριση των κινδύνων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια καθώς και την αποφυγή επιμόλυνσης των τροφίμων, η βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να διαθέτει Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) τα οποία θα βασίζονται στις αρχές Ανάλυσης Κινδύνου και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP). Τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) της βιομηχανίας τροφίμων υποστηρίζονται από προαπαιτούμενα προγράμματα που περιλαμβάνουν: ορθές πρακτικές υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης, χωροταξική οριοθέτηση των περιοχών επεξεργασίας, έλεγχο του προμηθευτή, αποθήκευση, διανομή και μεταφορά, υγιεινή του προσωπικού και ικανότητα εργασίας αυτού - όλες τις βασικές προϋποθέσεις και δραστηριότητες που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός υγιεινού περιβάλλοντος επεξεργασίας τροφίμων. Οι γενικές αρχές του Codex Alimentarius για την υγιεινή των τροφίμων2 θέτουν μια σταθερή βάση για την εφαρμογή βασικών ελέγχων υγιεινής σε κάθε στάδιο της αλυσίδας επεξεργασίας, παρασκευής και εμπορίας τροφίμων για την πρόληψη της επιμόλυνσης των τροφίμων. Εάν μια επιχείρηση τροφίμων διαθέτει ομάδα υπεύθυνη για τα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) ή/και έχει δημιουργήσει ομάδα HACCP, τα μέλη αυτών των ομάδων πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε όλες τις συζητήσεις διασφαλίζοντας έτσι ότι όλες οι νέες παρεμβάσεις έχουν επανεξεταστεί με γνώμονα την ασφάλεια των τροφίμων. Εάν μια επιχείρηση δε διαθέτει ομάδα ΣΔΑΤ και / ή HACCP, τότε πρέπει να ορίσει ένα άτομο που θα είναι υπεύθυνο να εξετάζει το κατά πόσον μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι ασφάλειας των τροφίμων από επιπρόσθετα μέτρα. Αυτό το συγκεκριμένο άτομο θα πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές ασφάλειας τροφίμων για την παροχή συμβουλών. Αυτή τη χρονική στιγμή υπάρχει επείγουσα απαίτηση από μέρους της βιομηχανίας τροφίμων να διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα μέτρα που αφορούν: στην προστασία των εργαζομένων της από τον COVID-19, στην αποφυγή της έκθεσης ή της μετάδοσης του ιού καθώς και στην ενίσχυση των πρακτικών υγιεινής των τροφίμων. Σκοπός των εν λόγω κατευθυντήριων οδηγιών είναι να επισημανθούν αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ακεραιότητα της τροφικής αλυσίδας και να διατίθενται επαρκείς και ασφαλείς προμήθειες τροφίμων προς τους καταναλωτές.

Πιθανή μετάδοση του COVID-19 μέσω των τροφίμων

Η μόλυνση του ανθρώπου από COVID-19 μέσω του τροφίμου ή της συσκευασίας των τροφίμων είναι πολύ απίθανο να συμβεί. Η νόσος COVID-19 είναι μια νόσος του αναπνευστικού συστήματος και η κύρια οδός μετάδοσης είναι με την επαφή από άτομο σε άτομο και με την άμεση επαφή με τα σταγονίδια που δημιουργούνται με την αναπνοή στην περίπτωση που ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται.Έως σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάδοση ιών που προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος μέσω των τροφίμων ή μέσω της συσκευασίας τροφίμων. Οι κορωνοϊοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα τρόφιμα. Χρειάζονται ως ξενιστή ένα ζώο ή άνθρωπο για να πολλαπλασιαστούν. Πρόσφατη οδηγία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ο ιός COVID-19 μεταδίδεται κατά τη διάρκεια στενής επαφής μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων (που σχηματίζονται με το βήχα ή το φτέρνισμα) και από μολυσμένα αντικείμενα. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί απευθείας από άτομο σε άτομο στην περίπτωση που ένα κρούσμα COVID-19 βήχει ή φτερνίζεται, παράγοντας σταγονίδια που φτάνουν σε μύτη, στόμα, ή μάτια του άλλου ατόμου. Εναλλακτικά, καθώς τα αναπνευστικά σταγονίδια έχουν αρκετά μεγάλο βάρος για να μεταφέρονται στον αέρα, αυτά τελικά κατακάθονται σε αντικείμενα και επιφάνειες που περιβάλλουν το μολυσμένο άτομο. Είναι πιθανό κάποιος να μπορεί να μολυνθεί όταν ακουμπήσει μία μολυσμένη επιφάνεια, αντικείμενο, ή το χέρι ενός μολυσμένου ατόμου, και στη συνέχεια να αγγίξει το δικό του στόμα, ή τη μύτη του ή τα μάτια του. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που κάποιος αγγίξει το πόμολο της πόρτας ή δώσει χειραψία και μετά ακουμπήσει το πρόσωπό του. Πρόσφατη έρευνα που αξιολόγησε την επιβίωση του ιού COVID-19 σε διάφορες επιφάνειες ανέφερε ότι, ο ιός μπορεί να παραμείνει βιώσιμος έως και 72 ώρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι, έως τέσσερις ώρες σε χαλκό και έως και 24 ώρες σε χαρτόνι. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εργαστηρίου (με ελεγχόμενες συνθήκες ως προς τη σχετική υγρασία και τη θερμοκρασία) και θα πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή όταν αναφέρεται στις συνθήκες πραγματικού περιβάλλοντος. Είναι επιτακτική ανάγκη η βιομηχανία τροφίμων να ενισχύσει τα προσωπικά μέτρα υγιεινής και να παρέχει νέα εκπαίδευση σχετικά με τις αρχές υγιεινής των τροφίμων ώστε να εξαλείψει ή να μειώσει τον κίνδυνο επιμόλυνσης των επιφανειών τροφίμων και των υλικών συσκευασίας τροφίμων με τον ιό από τους εργαζόμενους στα τρόφιμα. Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας, όπως μάσκες και γάντια, μπορεί να καταστεί αποτελεσματικός στη μείωση της εξάπλωσης ιών και ασθενειών στη βιομηχανία τροφίμων, μόνο εφόσον γίνεται σωστή χρήση. Επιπρόσθετα, συνιστάται στη βιομηχανία τροφίμων να εισάγει αποστάσεις κατά τη φυσική εργασία και μέτρα για τη σχολαστική υγιεινή και απολύμανση καθώς και να ενισχύσει το συχνό και αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών και την απολύμανση σε κάθε στάδιο επεξεργασίας, παραγωγής και εμπορίας των τροφίμων. Αυτά τα μέτρα θα προστατεύσουν το προσωπικό από την εξάπλωση του COVID-19 μεταξύ των εργαζομένων, θα διατηρήσει ένα υγιές εργατικό δυναμικό και επίσης θα ανιχνεύει τους μολυσμένους χειριστές τροφίμων και τις άμεσες επαφές τους, αποκλείοντας τους από το χώρο εργασίας.Αν και το γενετικό υλικό (RNA) του COVID-19 έχει απομονωθεί από δείγματα κοπράνων ασθενών10 που έχουν μολυνθεί με τη νόσο, εντούτοις δεν υπάρχουν αναφορές ή κάποια ένδειξη μετάδοσης δια της οδού κόπρανα-στόμα. Το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας αποτελεί πάντα η απαραίτητη πρακτική ειδικά για όσους εργάζονται με τρόφιμα.

Εργαζόμενοι στα τρόφιμα: επίγνωση των συμπτωμάτων COVID-19

Για τους σκοπούς αυτών των οδηγιών, οι εργαζόμενοι στα τρόφιμα περιλαμβάνουν τους χειριστές τροφίμων, ανθρώπους οι οποίοι αγγίζουν άμεσα τα τρόφιμα ως μέρος της εργασίας τους. Περιλαμβάνει επίσης προσωπικό που μπορεί να αγγίζει επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή άλλες επιφάνειες σε χώρους στους οποίους χειρίζονται τα τρόφιμα. Ο όρος μπορεί επομένως να ισχύει για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, το προσωπικό καθαρισμού, το προσωπικό συντήρησης, το προσωπικό διανομής καθώς και τους επιθεωρητές τροφίμων.

Ο ΠΟΥ συνιστά στα άτομα που αισθάνονται αδιαθεσία να μείνουν στο σπίτι τους. Το προσωπικό που εργάζεται στον τομέα των τροφίμων πρέπει να γνωρίζει τα συμπτώματα του COVID-19. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να παρέχουν γραπτή καθοδήγηση στο προσωπικό σχετικά με την αναφορά τέτοιων συμπτωμάτων και τον αποκλεισμό τους από την εργασία. Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το προσωπικό να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα συμπτώματα νωρίς, ώστε να μπορεί να ζητήσει κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και εξετάσεις και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων συναδέλφων στην εργασία.

Τα συνήθη συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν:

-πυρετό (υψηλή θερμοκρασία - 37,5 βαθμούς Κελσίου ή παραπάνω)

-βήχα - μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος βήχα, όχι μόνο ξηρός βήχας

-δύσπνοια

-αναπνευστικές δυσκολίες

-κόπωση

Εργαζόμενοι στα τρόφιμα: αποτροπή της εξάπλωσης του COVID19 στο εργασιακό περιβάλλον

Θα πρέπει να διατίθενται γραπτές οδηγίες και εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο αποτροπής της εξάπλωσης του COVID-19 στο προσωπικό που εργάζεται σε χώρους τροφίμων. Η συνήθης διαδικασία καθορισμού καταλληλόλητας των υπαλλήλων για εργασία που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις τροφίμων στο πλαίσιο των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι μολυσμένοι εργαζόμενοι αποκλείονται από τις εγκαταστάσεις τροφίμων. Το προσωπικό που δεν είναι καλά ή έχει συμπτώματα COVID-19 δεν πρέπει να εργάζεται και πρέπει να ενημερώνεται σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με τους επαγγελματίες υγείας. Αυτό είναι επιτακτικό γιατί εάν ένας μολυσμένος εργαζόμενος χειρίζεται τρόφιμα, είναι πιθανό να εισάγει τον ιό στα τρόφιμα στα οποία εργάζεται ή σε επιφάνειες της επιχείρησης τροφίμων, μέσω βήχα και φτερνίσματος ή μέσω επαφής με τα χέρια. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μολυσμένα άτομα μπορεί να είναι ασυμπτωματικά ή προ-συμπτωματικά και μπορεί να μην εμφανίζουν σημάδια ή συμπτώματα της ασθένειας ή μπορεί να παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα που εύκολα παραβλέπονται. Μερικά μολυσμένα άτομα που δεν έχουν εμφανίσει ακόμη συμπτώματα έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανοί να μεταδώσουν τον ιό. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για όλο το προσωπικό που εργάζεται στη βιομηχανία τροφίμων, ανεξάρτητα από την προφανή κατάσταση της υγείας τους, να ασκεί προσωπική υγιεινή και να χρησιμοποιεί κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. Οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να εισάγουν ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας και διαχείρισης προσωπικού προκειμένου να διατηρήσουν ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς ασθένειες.

Τα προαπαιτούμενα προγράμματα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι που έχουν μολυνθεί με COVID-19 (συμπτωματικά άτομα και επιβεβαιωμένοι ασυμπτωματικοί φορείς) και οι επαφές τους (εκείνοι που έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένα κρούσματα) αποκλείονται από τις εγκαταστάσεις τροφίμων. Το προσωπικό που δεν είναι καλά ή έχει συμπτώματα COVID-19 δεν πρέπει να εργάζεται. Θα πρέπει να καθιερωθεί μια διαδικασία που επιτρέπει στο προσωπικό να αναφέρει ασθένειες μέσω τηλεφώνου (ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), έτσι ώστε οι εργαζόμενοι σε πρώιμα στάδια του COVID-19 να μπορούν να λαμβάνουν αξιόπιστες πληροφορίες και να αποκλείονται γρήγορα από το περιβάλλον εργασίας.

Οι πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων σε χώρους τροφίμων θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται στα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής σύμφωνα με τα καθιερωμένα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων. Οι καλές πρακτικές υγιεινής του προσωπικού περιλαμβάνουν:

-σωστή υγιεινή χεριών - πλύσιμο με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα (ακολουθήστε τη συμβουλή του ΠΟΥ)

-συχνή χρήση απολυμαντικών χεριών με βάση το αλκοόλ

-κάλυψη με χαρτομάντηλο του στόματος και της μύτης κατά το βήχα ή το φτέρνισμα και έπειτα απόρριψη του χαρτομάντηλου και πλύσιμο χεριών

-συχνό καθάρισμα/απολύμανση επιφανειών εργασίας και σημείων αφής όπως λαβές πόρτας

-αποφυγή στενής επαφής με οποιονδήποτε εμφανίζει συμπτώματα όπως βήχας και φτέρνισμα.

Εργαζόμενοι στον τομέα των τροφίμων: χρήση γαντιών μιας χρήσης

Τα γάντια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εργαζόμενους στα τρόφιμα αλλά πρέπει να αλλάζονται συχνά και τα χέρια πρέπει να πλένονται μεταξύ των αλλαγών και μετά την απόρριψη των γαντιών. Τα γάντια πρέπει να αλλάζονται μετά από χειρισμούς ή εργασίες μη σχετιζόμενες με τρόφιμα, όπως το άνοιγμα ή κλείσιμο πόρτας με το χέρι και το άδειασμα των κάδων. Οι εργαζόμενοι στα τρόφιμα πρέπει να ξέρουν ότι το να φορούν γάντια μπορεί να επιτρέψει την αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων στην επιφάνεια των χεριών, οπότε το πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό για να αποφευχθεί η επιμόλυνση των τροφίμων. Οι εργαζόμενοι στα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν το στόμα και τα μάτια όταν φορούν γάντια.

Τα γάντια μιας χρήσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του πλυσίματος των χεριών στο χώρο εργασίας με τρόφιμα. Ο ιός COVID-19 μπορεί να μολύνει τα γάντια μιας χρήσης με τον ίδιο τρόπο που έρχεται στα χέρια των εργαζομένων. Η αφαίρεση των γαντιών μιας χρήσης μπορεί να οδηγήσει στην επιμόλυνση των χεριών. Το να φοράμε γάντια μιας χρήσης μπορεί να δώσει μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας και μπορεί να οδηγήσει το προσωπικό στο να μην πλένει τα χέρια όσο συχνά προβλέπεται.

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα ισχυρότερο προστατευτικό τείχος από το να φοράμε γάντια μιας χρήσεως. Οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να εξασφαλίσουν την ύπαρξη επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής για να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι πλένουν τα χέρια τους συχνά και σχολαστικά. Το κοινό σαπούνι και το ζεστό τρεχούμενο νερό είναι αρκετά για το πλύσιμο των χεριών. Τα αντισηπτικά χεριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετο μέτρο, αλλά δεν πρέπει να υποκαθιστούν το πλύσιμο των χεριών.

Εργαζόμενοι στον τομέα των τροφίμων: αποφυγή συγχρωτισμού στο περιβάλλον εργασίας

Η αποφυγή συγχρωτισμού είναι πολύ σημαντική για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19. Αυτό επιτυγχάνεται με την ελαχιστοποίηση της επαφής ανάμεσα σε δυνητικά μολυσμένα και υγιή άτομα. Όλες οι εταιρείες τροφίμων πρέπει να ακολουθούν την οδηγία της αποφυγής του συγχρωτισμού όσο αυτό είναι δυνατό. Οι οδηγίες του ΠΟΥ θέτουν ως απαιτούμενη την ελάχιστη απόσταση του ενός μέτρου ανάμεσα σε εργαζόμενους. Όπου αυτό είναι δύσκολο λόγω του χώρου παραγωγής, οι εργοδότες πρέπει να θέσουν κατάλληλα μέτρα για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Παραδείγματα πρακτικών μέτρων για να επιτευχθεί η αποφυγή του συγχρωτισμού σε ένα περιβάλλον παραγωγής τροφίμων είναι:

-τοποθέτηση πάγκων εργασίας σε διάταξη εναλλάξ, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην είναι στραμμένοι αντιμέτωπα

-να παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) όπως μάσκες προσώπου, φιλέδες (δίχτυα) μαλλιών, γάντια μιας χρήσης, καθαρές φόρμες και αντιολισθητικά παπούτσια για το προσωπικό. Η χρήση των Μ.Α.Π. θα είναι ήδη πρακτική ρουτίνας σε χώρους παραγωγής έτοιμων-προς-κατανάλωση και μαγειρεμένων τροφίμων. Όταν το προσωπικό είναι ενδεδυμένο με Μ.Α.Π., τότε είναι δυνατό να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στους εργαζόμενους.

-τοποθέτηση των πάγκων εργασίας σε μεγαλύτερη απόσταση, η οποία μπορεί να απαιτεί μία επιβράδυνση του ρυθμού στη γραμμή παραγωγής.

-περιορισμός του πλήθους του παρόντος προσωπικού στο χώρο παραγωγής σε κάθε χρονική στιγμή.

-οργάνωση του προσωπικού σε ομάδες εργασίας, ώστε να υφίσταται περιορισμένη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις ομάδες.

Εργαζόμενοι στον τομέα των τροφίμων: η ασθένεια COVID-19 στον χώρο εργασίας

Τα προαπαιτούμενα προγράμματα που υποστηρίζουν τα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων μιας επιχείρησης τροφίμων, θα περιλαμβάνουν οδηγίες για τη διαχείριση της ασθένειας του προσωπικού στους χώρους των τροφίμων. Στις οδηγίες αυτές θα περιλαμβάνονται οδηγίες για την αναφορά ασθένειας από το προσωπικό και η πολιτική για την επιστροφή στην εργασία όταν το προσωπικό αναρρώσει από την ασθένεια. Το προσωπικό πρέπει να εκπαιδευτεί στη χρήση των οδηγιών και να συμμορφώνεται με αυτές και να αναφέρει την ασθένεια το συντομότερο δυνατό ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του COVID-19 σε συναδέλφους εργαζομένους. Οι πρακτικές διαχείρισης προσωπικού (π.χ. αναφορά ασθένειας και αποκλεισμός ασθενών εργαζομένων) καθιστούν απίθανο ένας εργαζόμενος στον τομέα των τροφίμων να εμφανίσει αδιαθεσία με συμπτώματα COVID-19 στο χώρο εργασίας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα σχέδιο δράσης για τη διαχείριση ενός τέτοιου περιστατικού. Ένα πιο πιθανό συμβάν είναι ένας εργαζόμενος στα τρόφιμα να αναφέρει ασθένεια μέσω τηλεφώνου. Το προσωπικό πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να παρουσιαστεί στην εργασία με συμπτώματα του COVID-19, αλλά να ενημερώσει τηλεφωνικά για την ασθένεια αυτή. Το προσωπικό που αισθάνεται αδιαθεσία δεν πρέπει να παρουσιάζεται στην εργασία και να ζητά ιατρική συμβουλή. Ωστόσο, σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος σε τρόφιμα αισθανθεί αδιαθεσία στο χώρο εργασίας με τυπικά συμπτώματα του COVID-19, θα πρέπει να απομακρυνθεί σε μια περιοχή μακριά από άλλα άτομα. Εάν είναι δυνατόν, πρέπει να ανευρεθεί ένα δωμάτιο ή περιοχή όπου μπορεί να απομονωθεί πίσω από μια κλειστή πόρτα, όπως ένα γραφείο προσωπικού. Εάν είναι δυνατό, να ανοιχτεί ένα παράθυρο για αερισμό. Θα πρέπει να κανονιστεί να απομακρυνθεί γρήγορα από την εγκατάσταση των τροφίμων ο υπάλληλος που είναι αδιάθετος. Ο υπάλληλος που είναι αδιάθετος θα πρέπει να ακολουθήσει τις εθνικές οδηγίες για την αναφορά περιστατικών/ύποπτων περιστατικών COVID-19. Ενώ περιμένουν για ιατρική συμβουλή ή για μεταφορά στο σπίτι, θα πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή με άλλους υπαλλήλους. Θα πρέπει να αποφύγουν να αγγίξουν άτομα, επιφάνειες και αντικείμενα και να τους συμβουλεύουν να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα χαρτομάντιλο μίας χρήσης όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να βάλουν το χαρτομάντιλο σε μια σακούλα ή τσέπη και στη συνέχεια να απορρίψουν το χαρτομάντιλο σε κάδο απορριμμάτων με καπάκι. Εάν δεν έχουν διαθέσιμο χαρτομάντιλο, θα πρέπει να βήχουν και να φτερνίζονται στο εσωτερικό του αγκώνα τους. Εάν χρειαστεί να πάνε στο μπάνιο ενώ περιμένουν ιατρική βοήθεια, εάν υπάρχει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ξεχωριστό μπάνιο. Όλες οι επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή ο προσβεβλημένος εργαζόμενος πρέπει να καθαριστούν, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιφανειών και των αντικειμένων που είναι ορατά μολυσμένες με σωματικά υγρά/αναπνευστικές εκκρίσεις και όλες οι πιθανά μολυσμένες επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως τουαλέτες, χερούλια και τηλέφωνα. Απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ/απολυμαντικά επιφανείας πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό. Γενικά, απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ (αιθανόλη, προπαν-2-όλη, προπαν-1-όλη) έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τη μολυσματικότητα ιών με περίβλημα όπως ο ιός COVID-19, σε συγκεντρώσεις 70-80%. Τα κοινά απολυμαντικά με ενεργά συστατικά που βασίζονται σε ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου και χλώριο θα πρέπει να έχουν επίσης ιοκτόνες ιδιότητες. Όλο το προσωπικό πρέπει να πλένει καλά τα χέρια τους για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό μετά από οποιαδήποτε επαφή με κάποιον που είναι αδιάθετος με συμπτώματα που συμβαδίζουν με λοίμωξη από κοροναϊό. Εάν ένας εργαζόμενος επιβεβαιωθεί ότι έχει COVID-19, θα είναι απαραίτητο να ειδοποιηθούν όλες οι στενές επαφές του προσβεβλημένου υπαλλήλου, ώστε να μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για την ελαχιστοποίηση του περαιτέρω κινδύνου εξάπλωσης. Οι ορισμοί του ΠΟΥ για το τι νοείται ως επαφή ενός περιστατικού COVID-19 μπορούν να βρεθούν εδώ21. Παραδείγματα επαφών στη βιομηχανία τροφίμων θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οποιονδήποτε υπάλληλο που ήταν πρόσωπο με πρόσωπο ή με φυσική επαφή (δηλαδή άγγιγμα), κάθε υπάλληλος που ήταν σε απόσταση εντός 1 μέτρου από το επιβεβαιωμένο κρούσμα, όποιος έχει καθαρίσει τυχόν σωματικά υγρά χωρίς επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας (π.χ. γάντια, φόρμες, προστατευτικά ρούχα), υπαλλήλους στην ίδια ομάδα ή ομάδα εργασίας με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και κάθε εργαζόμενο που ζει στο ίδιο σπίτι με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο ΠΟΥ συνιστά την απομόνωση των επαφών για 14 ημέρες από την τελευταία έκθεση στο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Κατ’ ελάχιστο, το προσωπικό που είχε στενή επαφή με τον προσβεβλημένο υπάλληλο θα πρέπει να κληθεί να παραμείνει στο σπίτι για 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και διατήρηση φυσικής απόστασης. Εάν παρουσιασθεί αδιαθεσία ανά πάσα στιγμή εντός της περιόδου απομόνωσης των 14 ημερών και βγει θετικό το αποτέλεσμα για COVID-19, θα είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιο. Το προσωπικό που δεν είχε στενή επαφή με το αρχικό επιβεβαιωμένο κρούσμα θα πρέπει να συνεχίσει να παίρνει τις συνήθεις προφυλάξεις και να πηγαίνει στη δουλειά όπως συνήθως. Η οργάνωση υπαλλήλων σε μικρές ομάδες ή ομάδες εργασίας θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της διαταραχής στο εργατικό δυναμικό σε περίπτωση που ένας υπάλληλος που αναφέρει ασθένεια με συμπτώματα COVID-19. Δεν συνιστάται το κλείσιμο του χώρου εργασίας. Θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική επιστροφής στην εργασία για το προσωπικό που έχει προσβληθεί και αναρρώσει από το COVID-19. Ο ΠΟΥ συνιστά ότι ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα θα μπορούσε να βγει από την απομόνωση όταν απουσιάζουν τα συμπτώματα και υπάρχουν δύο αρνητικές αναλύσεις με PCR με διαφορά λήψης τουλάχιστον 24 ωρών. Εάν δεν είναι δυνατή η ανάλυση, ο ΠΟΥ συνιστά ότι ένας επιβεβαιωμένος ασθενής μπορεί να βγει από την απομόνωση 14 ημέρες μετά την απουσία συμπτωμάτων.

Εργαζόμενοι στον τομέα των τροφίμων: μεταφορά και παράδοση συστατικών τροφίμων και προϊόντων τροφίμων

Ο πρωταρχικός στόχος τυχόν πρόσθετων μέτρων υγιεινής και εξυγίανσης που εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις τροφίμων είναι η διατήρηση του ιού COVID-19 έξω από τις επιχειρήσεις. Ο ιός θα εισέλθει στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων μόνο όταν ένα μολυσμένο άτομο ή μολυσμένα προϊόντα ή αντικείμενα εισέρθουν σ’ αυτές. Οι οδηγοί και το λοιπό προσωπικό που παραδίδουν σε χώρους τροφίμων δεν πρέπει να αφήνουν τα οχήματά τους κατά την παράδοση των προϊόντων. Οι οδηγοί πρέπει να εφοδιάζονται με αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών, απολυμαντικό και χαρτοπετσέτες. Οι οδηγοί πρέπει να χρησιμοποιούν αντισηπτικό χεριών προτού παραδώσουν έγγραφα στο προσωπικό των εγκαταστάσεων τροφίμων. Δοχεία μίας χρήσης και συσκευασίες πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αποφεύγεται η ανάγκη καθαρισμού τυχόν επιστροφών. Στην περίπτωση επαναχρησιμοποιήσιμων δοχείων, πρέπει να εφαρμόζονται κατάλληλα πρωτόκολλα υγιεινής και εξυγίανσης. Οι οδηγοί που παραδίδουν σε χώρους τροφίμων θα πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η δια επαφής μετάδοση του COVID-19. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί εάν οι οδηγοί αγγίξουν μια μολυσμένη επιφάνεια ή προβούν σε χειραψία με ένα μολυσμένο άτομο. Στις επιφάνειες που είναι πιο πιθανό να έχουν μολυνθεί από τον ιό περιλαμβάνονται οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως τιμόνια, πόμολα των θυρών, κινητές συσκευές κ.λπ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υγιεινή των χεριών, σε συνδυασμό με την τήρηση φυσικής απόστασης, είναι υψίστης σημασίας και γιατί η υγιεινή των επιφανειών με τις οποίες έρχονται σ’ επαφή είναι κρίσιμη για την αποφυγή διασταυρούμενων μολύνσεων. Οι οδηγοί πρέπει να έχουν επίγνωση της φυσικής απόστασης που πρέπει να τηρούν κατά την παραλαβή και την παράδοση προϊόντων στους πελάτες, της ανάγκης για διατήρηση υψηλού βαθμού προσωπικής υγιεινής και να φορούν καθαρά προστατευτικά ρούχα. Οι οδηγοί πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι είναι ανάγκη να διασφαλίζεται ότι όλα τα εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς διατηρούνται καθαρά και απολυμαίνονται συχνά και ότι τα τρόφιμα πρέπει να προστατεύονται από τη μόλυνση καθώς και να διαχωρίζονται από άλλα προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση.

Καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ο τομέας λιανικής πώλησης τροφίμων αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις για να διατηρήσει τις υψηλότερες προδιαγραφές υγιεινής, να προστατέψει το προσωπικό από τον κίνδυνο μόλυνσης, να τηρήσει την αποφυγή συγχρωτισμού όταν o αριθμός πελατών είναι μεγάλος, παραμένοντας σε λειτουργία και διασφαλίζοντας ότι επαρκείς ποσότητες τροφίμων είναι διαθέσιμες σε καθημερινή βάση. Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα λιανικής είναι απίθανο να μολύνουν τα τρόφιμα εάν ακολουθούν τις απαιτούμενες, καλές πρακτικές προσωπικής υγιεινής που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης των περισσότερων τροφιμογενών λοιμώξεων. Μέτρα όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση αντισηπτικών χεριών, η χρήση προστατευτικών ενδυμάτων και η καλή αναπνευστική υγιεινή, θα μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου. Οι εργοδότες πρέπει να τονίζουν τη σημασία του συχνότερου πλυσίματος των χεριών και της διατήρησης καλών πρακτικών υγιεινής καθώς και του συχνότερου καθαρισμού και απολύμανσης επιφανειών που αγγίζονται τακτικά. Οι εργαζόμενοι στα τρόφιμα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα του COVID-19, να ενημερώνουν τον εργοδότη τους και να ζητούν ιατρική συμβουλή εάν πιστεύουν ότι έχουν συμπτώματα της νόσου. Η διατήρηση της αποφυγής συγχρωτισμού μεταξύ των πελατών στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου. Μεταξύ των πρακτικών μέτρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους εμπόρους λιανικής πώλησης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

-έλεγχος του αριθμού των πελατών που εισέρχονται στο κατάστημα λιανικής για την αποφυγή συγχρωτισμού

-τοποθέτηση ανακοινώσεων στα σημεία εισόδου με τις οποίες θα ζητούν από τους πελάτες να μην εισέλθουν στο κατάστημα εάν νιώθουν αδιαθεσία ή έχουν συμπτώματα COVID 19

-διαχείριση και έλεγχος της σειράς προτεραιότητας (ουράς), με συμβουλές για την τήρηση της αναγκαίας φυσικής απόστασης τόσο εντός όσο και εκτός καταστημάτων

-παροχή αντισηπτικών χεριών, απολυμαντικών ψεκασμού και χάρτινων πετσετών μίας χρήσης στα σημεία εισόδου στο κατάστημα

-σήμανση δαπέδου στο εσωτερικό του καταστήματος για τη διευκόλυνση της συμμόρφωσης με την τήρηση της φυσικής απόστασης μεταξύ των πελατών, ιδιαίτερα στα τμήματα του καταστήματος που δημιουργείται συγχρωτισμός, όπως στους πάγκους εξυπηρέτησης και στα ταμεία

-τακτικές ανακοινώσεις για υπενθύμιση στους πελάτες να ακολουθούν τις συμβουλές για τήρηση της φυσικής απόστασης μεταξύ τους και τακτικό καθαρισμό των χεριών τους

-τοποθέτηση πλέξιγκλας στους πάγκους εξυπηρέτησης και στα ταμεία, ως πρόσθετο επίπεδο προστασίας για το προσωπικό

-ενθάρρυνση της χρήσης ανέπαφων πληρωμών καθώς οι καταναλωτές φέρνουν όλο και περισσότερο τις δικές τους τσάντες αγορών, η συμβουλή στους καταναλωτές να καθαρίζουν τις τσάντες αγορών τους πριν από κάθε χρήση θα αναρτάται ως ανακοίνωση στους χώρους λιανικής πώλησης τροφίμων (καταστήματα, αγορές, σούπερ μάρκετ).

Ελαχιστοποιήστε τον κίνδυνο μετάδοσης του COVID-19 εντοπίζοντας τα σημεία τα οποία αγγίζονται πιο συχνά στους χώρους λιανικής πώλησης και διασφαλίζοντας ότι αυτά καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά. Παραδείγματα σημείων που αγγίζονται πιο συχνά είναι τα καροτσάκια αγορών, οι λαβές των θυρών και οι ζυγαριές για χρήση από τον πελάτη. Οι ενέργειες που πρέπει να λάβουν χώρα αφορούν σε:

-Παροχή υγρομάντηλων (ή άλλων μέσων απολύμανσης) για τους πελάτες ώστε να καθαρίζουν τις λαβές των καροτσιών και των καλαθιών αγορών ή ανάθεση της απολύμανσης των λαβών των καροτσιών αγορών μετά από κάθε χρήση στο προσωπικό.

-Πλύσιμο και συχνή απολύμανση αντικειμένων, όπως κουτάλες, λαβίδες και θήκες καρυκευμάτων.

Διατήρηση ανοιχτών των θυρών όπου είναι δυνατόν, για ελαχιστοποίηση της επαφής.

Ανοικτές προθήκες έκθεσης τροφίμων σε καταστήματα λιανικής πώλησης

Αν και ορισμένοι καταναλωτές θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από COVID-19 ως αποτέλεσμα της έκθεσης τροφίμων σε ανοιχτές προθήκες, δεν υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το τρόφιμο σχετίζεται με τη μετάδοση του ιού COVID-19. Είναι σημαντικό να τηρούνται καλές πρακτικές υγιεινής γύρω από ανοιχτές προθήκες έκθεσης τροφίμων, όπως προθήκες με σαλάτες, με φρεσκοπαρασκευασμένα προϊόντα τροφίμων και προϊόντα αρτοποιίας. Συνιστάται στους καταναλωτές πάντα να πλένουν τα φρούτα και τα λαχανικά με πόσιμο νερό πριν από την κατανάλωση. Τόσο οι πελάτες όσο και το προσωπικό πρέπει να τηρούν αυστηρά τις καλές πρακτικές προσωπικής υγιεινής ανά πάσα στιγμή γύρω από ανοιχτούς χώρους φαγητού. Προκειμένου να χειρίζονται υγιεινά τις ανοιχτές προθήκες έκθεσης τροφίμων και να αποφεύγεται η μετάδοση του COVID-19 μέσω επιφανειακής επαφής, οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων πρέπει:

-Να τηρούν πρόγραμμα συχνού πλυσίματος και την απολύμανση όλων των επιφανειών και των σκευών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

-Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην εστίαση τροφίμων απαιτείται να πλένουν συχνά τα χέρια και, εάν χρησιμοποιούν γάντια, αυτά πρέπει να αλλάζονται πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού.

-Οι εργαζόμενοι στην εστίαση τροφίμων απαιτείται να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν συχνά τις επιφάνειες εργασίας (π.χ. γκισέ, πάγκους), τις επιφάνειες προθηκών, τα σκεύη σερβιρίσματος και τα δοχεία αρτυμάτων.

-Να διαθέτουν απολυμαντικό χεριών για τους καταναλωτές που εισέρχονται και εξέρχονται από τους χώρους της επιχείρηση τους.

-Θα πρέπει να θεωρείται ότι τα προϊόντα αρτοποιίας στις προθήκες αυτοεξυπηρέτησης δεν πρέπει να εκθέτονται ή να πωλούνται χωρίς περιτύλιγμα. Τα προϊόντα αρτοποιίας που βρίσκονται σε ανοιχτές προθήκες αυτοεξυπηρέτησης σε καταστήματα λιανικής θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστική / σελοφάν ή χάρτινη συσκευασία. Τα μη προσυσκευασμένα αρτοπαρασκευάσματα (π.χ. κουλουράκια, παξιμάδια,γλυκίσματα κ.α.) που εκθέτονται σε καταστήματα λιανικής πώλησης, αυτά πρέπει να τοποθετούνται σε ερμάρια από πλεξιγκλάς και να τοποθετούνται σε σακούλες με λαβίδες κλεισίματος για να εξυπηρετούνται οι πελάτες.

Εργαζόμενοι σε τρόφιμα σε καντίνες προσωπικού

Οι καντίνες σε χώρους εργασίας σε βασικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων και λιανικής πώλησης τροφίμων, πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές όταν δεν υπάρχουν πρακτικές εναλλακτικές λύσεις παροχής τροφίμων για το προσωπικό. Υψηλά πρότυπα μέτρων δημόσιας υγείας για το πλύσιμο χεριών και πρωτόκολλα για την ατομική προστασία του αναπνευστικού συστήματος πρέπει να τηρούνται σε καντίνες εργασίας. Τα πρότυπα διαδικασιών λειτουργίας των καντίνων προσωπικού πρέπει να περιλαμβάνουν:

-Διατήρηση φυσικής απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ ενός ατόμου εργαζομένου και άλλων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης των θέσεων/καθισμάτων τους στο χώρο εργασίας.

-Προσωπικό εργασίας που εργάζεται εκ περιτροπής και χρόνους διαλειμμάτων για τη μείωση του αριθμού του προσωπικού (συγχρωτισμού) σε μια καντίνα ανά πάσα στιγμή.

-Περιορισμός όσο το δυνατόν περισσότερο μη αναγκαίας φυσικής επαφής.

-Οδηγίες σε εμφανή σημεία, ορατά για το προσωπικό για την τήρηση της υγιεινής των χεριών και την τήρηση της φυσικής/σωματικής απόστασης.

-Διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης για εξοπλισμό, χώρους, επιφάνειες επαφής / σημεία υψηλής συχνότητας επαφής, π.χ. πάγκοι / λαβίδες / σκεύη σερβιρίσματος / ανοιχτές προθήκες αυτοεξυπηρέτησης / λαβές πορτών.

 

ΠΗΓΗ:www.efet.gr

 


foodlaw consulting gantia mias xrisis

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΑΝΤΙΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 

1. Πριν φορέσετε τα γάντια, πάντα πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και τα σκουπίζετε  με χαρτί μιας χρήσης.

2. Φοράτε το σωστό μέγεθος γαντιού

3. Αλλάζετε γάντια, όπως θα πλένατε τα χέρια σας αν δεν φορούσατε γάντια, τουλάχιστον κάθε 4 ώρες. 

4. Τα γάντια θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ή τρώτε ή χειρίζεστε σκουπίδια ή καθαρίζετε επιφάνειες. 

5. Δε θα πρέπει να αγγίζετε το πρόσωπό σας ενώ φοράτε τα γάντια.   

6. Το γάντι του χεριού που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματική συναλλαγή πρέπει να αντικαθίσταται. 

7. Αντικαταστήστε κατεστραμμένα ή σκισμένα γάντια αμέσως. 

8. Μην επαναχρησιμοποιείτε γάντια φορεμένα. 

9. Αφαιρείτε το κάθε γάντι χωριστά πιάνοντάς το από τη μανσέτα.

10.  Πλύνετε τα χέρια σας μετά την αφαίρεση των γαντιών, καθώς τα μολυσμένα γάντια όταν αφαιρεθούν μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στα χέρια σας.

 

Ας θυμόμαστε ότι τα γάντια είναι ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ!

 

Η #Foodlaw Consulting είναι δίπλα σας!

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία!     

 


ΘEMA: Εγκύκλιος ενταντικοποίησης των μέτρων Υγιεινής σε επιχειρήσεις Αρτοποιείων και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.
 
ΣΧΕΤ:  1. Η ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοιου.(ΦΕΚ42/τΑ/25-2-2020).             

2. Η ΠΝΠ  «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της  εμφάνισης του κορωνοιού Covid – 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του. (ΦΕΚ55/τΑ/11-3-2020).             

3  Η ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοιού Covid – 19. (ΦΕΚ64/τΑ/14-3-2020).              

4. Η αρ. πρωτ. Δ1γ/Γ.Π/οικ.18154/14-3-2020  Εγκύκλιός μας « Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοιού SARS-CoV-2 στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος»  (ΑΔΑ ΩΤΨ465ΦΥΟ-Δ9Τ)
 
Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής (4) Εγκυκλίου αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του νέου κορωνοιού  SARS-CοV-2 στις επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος και στο πλαίσιο των μέτρων  πρόληψης  και προστασίας της Δημόσιας Υγείας  κρίνεται απαραίτητη η εντατικοποίηση των Υγειονομικών Ελέγχων στις επιχειρήσεις των αρτοποιείων και εν γένει επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, Υπεραγορές Τροφίμων καθώς και  η παράλληλη ενημέρωση  των υπευθύνων των επιχειρήσεων για αυξημένα μέτρα υγιεινής και αυτοελέγχου. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων καλούνται για επαγρύπνηση και ετοιμότητα, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση των υπευθύνων των επιχειρήσεων για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) Ειδικότερα: Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων αναλαμβάνουν την ευθύνη ώστε 1. Όλοι οι εργαζόμενοι στις ανωτέρω επιχειρήσεις  να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας  σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη υπ. αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797(ΦΕΚ1199/11-4-2012), όπως κάθε φορά ισχύει και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής. 2. Οι υπεύθυνοι των ανωτέρω επιχειρήσεων  είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν: - ότι οι επιχειρήσεις τους πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, όπως καθορίζονται στον Ε.Κ 852/2004, σε όλα τα στάδια παρασκευής, μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης και προσφοράς προς πώληση ή διάθεσης αυτών - την εφαρμογή μεθόδων καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης – μυοκτονίας της επιχείρησης  - την εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με την υγιεινή - τον καλό αερισμό του καταστήματος -  όλα τα προϊόντα αρτοποιίας που διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό να   τοποθετούνται σε χάρτινο περιτύλιγμα -   τα άτομα που απασχολούνται στο αρτοποιείο να φορούν στολή εργασίας και σκούφο που θα πλένονται και θα διατηρούνται καθαρά, καθώς επίσης   προστατευτική μάσκα και γάντια μιας χρήσης
 
Τονίζουμε ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται:
- στο πλύσιμο των χεριών και τη χρήση των γαντιών μιας χρήσης  - στην αυστηρή τήρηση του αριθμού των ατόμων που θα εισέρχονται στις ανωτέρω επιχειρήσεις (ένα άτομο/ 10 τ.μ ) ** τροποποιήθηκε 

- στην ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στην εισόδου του καταστήματος, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών
  

**Τροποποιήθηκε ένα άτομο/15τμ.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΑΝΤΙΩΝ 1. Πριν φορέσετε τα γάντια, πάντα πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και τα σκουπίζετε  2. Φοράτε το σωστό μέγεθος 3. Αλλάζετε γάντια, όπως θα πλένατε τα χέρια σας αν δεν φορούσατε γάντια, τουλάχιστον κάθε 4 ώρες 4. Τα γάντια θα πρέπει να αφαιρούνται κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ή τρώτε ή χειρίζεστε σκουπίδια ή καθαρίζετε επιφάνειες 5. Δε θα πρέπει να αγγίζετε το πρόσωπό σας ενώ φοράτε τα γάντια   6. Το γάντι του χεριού που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματική συναλλαγή πρέπει να αντικαθίσταται 7. Αντικαταστήστε κατεστραμμένα ή σκισμένα γάντια αμέσως 8. Μην επαναχρησιμοποιείτε γάντια φορεμένα 9. Αφαιρείτε το κάθε γάντι χωριστά πιάνοντάς το από τη μανσέτα 10.     Πλύνετε τα χέρια σας ακόμα και αν φοράτε γάντια, καθώς τα μολυσμένα γάντια όταν αφαιρεθούν μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στα χέρια σας      

Τέλος οι υγειονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώνουν τις ανωτέρω επιχειρήσεις, ώστε να υπάρχει υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας των εργαζομένων για την κατά το δυνατό μέγιστη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. 

 
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ: 1.Γρ.Υπουργού Υγείας 2.Γρ. Υφυπουργού Υγείας 3.Γρ. Γεν. Γραμ. Δημόσιας Υγείας 4. Γρ. Γεν. Γραμ. Υγείας 6. Γρ. Γεν. Δ/ντριας Υπηρεσιών Υγείας 7.Γρ.Προισταμένης Γεν. Δ/νσης Δημόσιας       Υγείας & & Ποιότητας Ζωής  8.Γρ. Τύπου  9.Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος                    
                     
 
 
                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ                         
 
                                                     ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ


super market | covid-19

Υποχρεώσεις σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market)

Θέμα: «Υποχρεώσεις σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων όπως ορίζονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ A 64/202 και την ΚΥΑ ΦΕΚ Β859/2020, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market)».

1.

α) Οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων με ευθύνη των διοικήσεών τους, διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ** και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

 **Τροποποιήθηκε ένα άτομο/15τμ.

β) Οι επιχειρήσεις, οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά/ ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης.

γ) Στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με  απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές.

δ) Οι διοικήσεις των καταστημάτων φροντίζουν οι χώροι αυτών, να αερίζονται με τεχνικά ή φυσικά μέσα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να απολυμαίνονται τα σημεία εναπόθεσης των προϊόντων, ταμειακών μηχανών, τερματικών σταθμών κλπ

2.

α) Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι περιβάλλοντες χώροι θα διατηρούνται καθαροί, θα απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ότι θα παρέχονται στο προσωπικό εργασίας, οδηγίες για την τήρηση των κανόνων ορθών ατομικών και βιομηχανικών πρακτικών. Τα τμήματα ποιότητας των επιχειρήσεων οφείλουν να αναπτύξουν πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων διέλευσης των καταναλωτών, των επιφανειών και των τεχνικών μέσων και να το αποστείλουν εντός δύο ημερών από την λήψη της παρούσας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

β) Τα καταστήματα που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, επαναλειτουργούν αποκλειστικά με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η απόφαση δύναται να εκδίδεται κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης, το οποίο συνοδεύεται από: α) υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της περί απολύμανσης στο τελούν υπό αναστολή κατάστημα από ειδικά πιστοποιημένη για τον σκοπό αυτό εταιρεία και β) απόδειξη παροχής υπηρεσιών της ως άνω εταιρείας απολύμανσης. Το αίτημα επαναλειτουργίας και τα σχετικά έγγραφα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

γ) Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής.

δ) Οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους.

ε) Επιτρέπεται η λειτουργία των υπεραγορών (super market)που βρίσκονται εντός των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), καθώς και σε εμπορικά κέντρα και σε εκπτωτικά χωριά που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί, μόνον εφόσον διαθέτουν ανεξάρτητη εξωτερική είσοδο για τους καταναλωτές από το υπόλοιπο συγκρότημα. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων που οδηγούν στα καταστήματα.

3.  Η παρούσα θεωρείται ότι έχει παραληφθεί από τις επιχειρήσεις υπεραγορών (super market) από την δημοσίευση της στον ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων http://www.mindev.gov.gr

 Ρωτήστε μας για το #πρόγραμμα καθαριότητας και απολύμανσης της επιχείρησης σας. Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2310328008 ή μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

#Foodlaw Consulting #Συμβουλευτική επιχειρήσεων τροφίμων


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 του ΦΕΚ 68/Α/2020 που αφορά τα ''Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης'' ορίζονται οι μέγιστες ποσότητες μέσων ατομικής προστασίας και προσωρινής υγιεινής στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα η νομοθεσία αναφέρει:

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, πάσης φύσεως επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας ή προσωπικής υγιεινής δύνανται να διαθέτουν προς τους καταναλωτές ανώτατη ποσότητα τριών (3) τεμαχίων ανά πελάτη για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα είδη ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής:

α) Προϊόντα απολύμανσης.
β) Προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης.
γ) Αντισηπτικά προϊόντα.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, τα ως άνω προϊόντα επιτρέπεται να διατίθενται αποκλειστικά σε μεμονωμένες συσκευασίες.


Ματαίωση της FOOD EXPO 2020

Έπειτα από την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας όλων των εταιρειών διοργάνωσης εκθέσεων-συνεδρίων αλλά συχγρόνως και λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν ληφθεί παγκοσμίως για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού καθιστούν αντικειμενικά αδύνατη την προετοιμασία και την επιτυχή διοργάνωση της FOOD EXPO για το 2020.

Για το λόγο αυτό η  διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO 2020 ακυρώνεται οριστικά λόγω των εξελίξεων της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 και ανανεώνει το ραντεβού της με εκθέτες και επισκέπτες για τις 20-22 Μαρτίου 2021.

Νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της FoodExpo 2021 ορίστηκε η  20-22/3/2021.

#FoodExpo2020 #covid-19

 

 

 


Λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού COVID-19, θα συνεχιστεί η συμπλήρωση της Έκθεσης Αποβλήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ) για το έτος 2019 μέχρι και την 31η Μαΐου 2020.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή στο ΗΜΑ και την έκθεση αποβλήτων που πρέπει να υποβάλλεται ετησίως.

 

 

 


ΕΦΕΤ ΚΟΡΩΝΟ'Ι'ΟΣ COVID-19 ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ

Ο ΕΦΕΤ απαντά στις ερωτήσεις των καταναλωτών και των επιχειρήσεων τροφίμων.

Πρέπει να ανακληθούν τα τρόφιμα που παρήχθησαν στην εγκατάσταση κατά τη διάρκεια που ο εργαζόμενος ενδεχομένως μετέδωσε τον ιό ενώ εργαζόταν;

Πως μπορώ να προστατευθώ από τη μόλυνση με τον ιό μέσω των τροφίμων;

Πως  μπορώ να προστατευθώ απο τον ιό όταν πηγαίνω στο σουπερμάρκετ?

Μπορεί ο νέος τύπος SARS-CoV-2 να μεταδοθεί μέσω πιάτων και μαχαιροπήρουνων σε κυλικεία ή άλλα μέρη μαζικής εστίασης;

Γίνεται ο ιός ανενεργός με το πλύσιμο στο χέρι ή με το πλυντήριο πιάτων;

Ένας εργαζόμενος στη μονάδα επεξεργασίας τροφίμων/αγρόκτημα είναι θετικός στον SARS-CoV-2. Ποια μέτρα πρέπει να λάβω για να διασφαλίσω ότι τα τρόφιμα που παράγω είναι ασφαλή;

Ο ΕΦΕΤ απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις. Δείτε όλες τις απαντήσεις για τα τρόφιμα και τον Κορωνοιό. -> ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

 

Δείτε επίσης:

Δελτίο τύπου ΕΦΕΤ για τον Κορωνοϊό και τα τρόφιμα

10+1 ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ FOODLAW CONSULTING

 

Αν είστε επιχείρηση τροφίμων επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή εκπαίδευση του προσωπικού σας. τηλ. 2310328008

 


efet koronoios

Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει για το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων τροφίμων.

Για να διαβάσετε  δελτίο τύπου ''Ο νέος Κορωναϊός SARS-CoV-2-τα τρόφιμα-τα μέτρα προφύλαξης''  κάντε κλίκ στον παρακάτω σύνδεσμο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ.

Η Foodlaw Consulting είναι δίπλα στους πελάτες της για τη σωστή καθοδήγηση των επιχειρήσεων που παραμένουν σε λειτουργία.

Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης!

 

 

#covid19 #κορωνοιός #κορωνοϊος COVID-19 #τρόφιμα


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 14 Φεβρουαρίου 2019 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2020/206 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την έγκριση της διάθεσης στην αγορά φρουτοπολτού, χυμοπολτού, συμπυκνωμένου χυμοπολτού από Theobroma cacao L. ως παραδοσιακού τροφίμου από τρίτη χώρα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Έγκριση διάθεσης χυμοπολτού

#Έγκριση διάθεσης νέων τροφίμων #Έγκριση Εγκατάστασης τροφίμων # Fooflaw Consulting

 

 


Καταχώριση ονομασίας στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων του προιόντος «Αρσενικό Νάξου» (Arseniko Naxou) (ΠΟΠ)]

Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 13 Ιανουαρίου 2020 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2020/41 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2020.015.01.0001.01.ELL&toc=OJ:L:2020:015:TOC

 


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 13 Ιανουαρίου 2020 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2020/24 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά την έγκριση της επέκτασης της χρήσης σπόρων chia (Salvia hispanica) ως νέου τροφίμου, την αλλαγή των προϋποθέσεων χρήσης τους και των ειδικών απαιτήσεων επισήμανσής τους. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Νομοθεσία σπόροι chia

Τηλεφωνήστε μας και ζητήστε μια προσφορά για τη σωστή επισήμανση των τροφίμων που παράγετε!

 


HORECA 2020

H FOODLAW CONSULTING σας ενημερώνει για την HORECA 2020.

Η Διεθνής Έκθεση HORECA 2020  διοργανώνεται και φέτος για 14η χρονιά στην Αθήνα στο Metropolitan Expo.Η έναρξη γίνεται την Παρασκευή 7/2/2020 και διαρκεί 3 ημέρες , μέχρι τη Δευτέρα 10/2/2020.

Η HORECA 2020 αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες Διεθνείς εκθέσεις και ανοίγει τους ορίζοντες και στον τουριστικό επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μας. Ο κλάδος της εστίασης και ο ξενοδοχειακός κλάδος ενημερώνονται για τις νέες ιδέες και τάσεις την παγκόσμιας αγοράς σχετικά με την τροφοδοσία, τον εξοπλισμό και την οργάνωση των επιχειρήσεων του χώρου.

Στη HORECA 2020 φέτος θα φιλοξενηθούν πάνω από 550 εκθέτες στα 50.000τ.μ του εκθεσιακού χώρου Metropolitan Expo. Οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπερνούν τις 125.000. Αν ανήκετε σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες η HORECA 2020 είναι η έκθεση που θα πρέπει να επισκεφθείτε αυτό το 3ήμερο:

• Ξενοδοχεία

• Ενοικιαζόμενα Δωμάτια – Ξενώνες

• Managers Ξενοδοχείων

• Καφέ – Μπαρ

• Chef – Μάγειρες

• Aγροτοτουριστικές επιχειρήσεις

• Χονδρεμπόριο Τροφίμων

• Εταιρείες Catering

• Εστιατόρια-Ψητοπωλεία-Ταβέρνες – Ουζερί

• Αναψυκτήρια - Κυλικεία

• Χώροι διασκέδασης – Ψυχαγωγίας

• Fast Food – Πιτσαρίες

• Αρτοζαχαροπλαστεία

• Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής

• Βιοτεχνίες – Βιομηχανίες Αρτοζαχ/κής & Παγωτού

• Αρχιτέκτονες – Διακοσμητές • Κατασκευαστικές Εταιρείες

• Εμπόριο Μηχανημάτων - Εμπόριο Εξοπλισμού

• Τροφοδοσίες Πλοίων & Αεροσκαφών

Η ΗORECA 2020 έχει ορίσει φέτος 6 κυρίως εκθεσιακούς τομείς, στους οποίους περιλαμβάνονται τα πάντα που αφορούν τις ανάγκες των επιχειρήσεων του κλάδου:

1. Coffee & Beverages

2. Food Service & Κρεατοσκευάσματα

3. Ξενοδοχειακός Εξοπλισμός / Επίπλωση

4. Μηχανήματα Κουζίνας / Εξοπλισμός Εστίασης κτλ

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://horecaexpo.gr/


foodexpo 2020

Η FOODLAW CONSULTING σας ενημερώνει για την νέα FOODEXPO 2020.

Η FOODEXPO 2020 διοργανώνεται 7-9 Μαρτίου 2020 στο Metropolitan Expo στην Αθήνα. Αποτελεί εδώ και 6 χρόνια τη μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Η FOODEXPO 2020 ως πόλος έλξης για 70.000 και πλέον επαγγελματίες Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου και Μαζικής Εστίασης, έχει γίνει σημείο συνάντησης για όλους τους εμπλεκόμενους με τα τρόφιμα κλάδους. Περισσότεροι από 1350 εκθέτες θα εκθέσουν και φέτος υψηλής ποιότητας προϊόντα γαστρονομίας μεγάλης ποικιλίας από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες-αγοραστές της διεθνούς αγοράς έχουν δηλώσει ενδιαφέρον και συμμετοχή στην FOODEXPO 2020. Η έκθεση που μπορεί να δώσει διέξοδο και να ανοίξει εμπορικούς δρόμους σε ελληνικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, υποστηρίζει έμπρακτα το ελληνικό εμπόριο και την ελληνική οικονομία.

Οι τομείς της FOODEXPO 2020 για το 2020 είναι οι εξής:

1. Γαλακτοκομικά – Τυροκομικά προϊόντα

2. Έλαια και προϊόντα ελιάς

3. Κατεψυγμένα τρόφιμα και λαχανικά

4. Προϊόντα Π.Ο.Π.

5. Μέλι – Μαρμελάδες – Χαλβάς

6. Κρεατοσκευάσματα – Αλλαντικά

7. Α΄ ύλες Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής

8. Παγωτά – Γλυκά

9. Ζυμαρικά – Δημητριακά – Όσπρια

10. Μπαχαρικά – Βότανα

11. Βιολογικά Τρόφιμα

12. Έτοιμα γεύματα & εδέσματα

13. Προϊόντα Ζύμης – Αρτοσκευάσματα

14. Αλιεύματα

15. Φρέσκα Φρούτα – Λαχανικά

16. Κονσερβοποιημένα Τρόφιμα

17. Ζαχαρώδη – Ξηροί καρποί

18. Κρασιά – Ποτά

19. Σάλτσες

20. Καφές – Ροφήματα κ.α.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://foodexpo.gr/


Νομοθεσία τροφίμων 2019 σε ισχύ | υδροκυανικό οξύ και ερουκικό οξύ

Η Foodlaw σας ενημερώνει ότι στις 7 Νοεμβρίου 2019 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2019/1870 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τροποποιεί και διορθώνει τον Κανονισμό 1881/2006 και αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά όρια ερουκικού οξέος σε φυτικά έλαια-λίπη, τα μέγιστα επιτρεπτά όρια ερουκικού οξέος σε μουστάρδα και υδροκυανικού οξέος σε πυρήνες βερίκοκου. 

Ρωτήστε μας για τις εξαιρέσεις της νομοθεσίας των τροφίμων! τηλ. 2310328008

Νομοθεσία τροφίμων 2019 σε ισχύ υδροκυανικό οξύ και ερουκικό οξύ

#HACCP #ISO 22000:2018 #Αναλύσεις τροφίμων


Νέος εκτελεστικός Κανονισμός 2019/533 για τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων

Στις 28 Μαρτίου 2019 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2019/533 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά τη θέσπιση πολυετούς προγράμματος ελέγχου για τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα φυτικής αλλά και ζωικής προέλευσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση όσων τα χρησιμοποιούν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εκτιμηθεί η έκθεση του καταναλωτή σε αυτά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κανονισμός 2019/533

Ρωτήστε μας για το κόστος ανάλυσης φυτοφαρμάκων και για τη νομοθεσία που ισχύει!

#Foodlaw #nomothesia #fytofarmaka #analyseisTrofimwn


Έκθεση τροφίμων WOP Ντουμπάι 2019

Έκθεση τροφίμων Ντουμπάι 2019

Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει για την 11η Διεθνή Έκθεση Perishables Expo Middle East (WOP DUBAI) που διοργανώνεται από 12-14 Νοεμβρίου 2019 στο Ντουμπάι στα ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ.

Για ακόμα μια χρονιά μια από τις πιο πετυχημένες εκθέσεις της Μέσης Ανατολής, που αφορά τα φρέσκα (νωπά) προϊόντα, τα λεγόμενα ευπαθή-ευαλλοίωτα, θα φιλοξενηθεί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι.

Στη WOP DUBAI 2019 εκθέτες και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κάθε αναδυόμενη τάση και νέα τεχνολογία, που διαμορφώνουν το αύριο της παγκόσμιας βιομηχανίας φρέσκων προϊόντων. Τη WOP 2019 επισκέπτονται ετησίως περισσότεροι από 5.000 επαγγελματίες του χώρου των τροφίμων, ενώ οι εκθέτες ξεπερνούν τις 200 εταιρίες από 30 χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Ισημερινό, Γαλλία, Ελλάδα, Ινδία, Λίβανο, Μεξικό, Ρωσία, ΗΠΑ κ.α). Στην έκθεση μεταξύ άλλων μπορεί κάποιος:

  • να δει κάθε είδους Νωπά Προϊόντα από όλον τον κόσμο: λαχανικά, οπωρικά, βιολογικά προϊόντα, κατεψυγμένα, χυμούς κ.α και
  • να ενημερωθεί :
  • για την Ασφάλεια των Εμπορευμάτων: έλεγχος των φυτοφαρμάκων, διασφάλιση της ποιότητας, εργαστήρια, προγράμματα υγιεινής.
  • για τον Τεχνικό εξοπλισμό: συστήματα ψύξης, συστήματα διαλογής-φόρτωσης, μονάδες συσκευασίας, μονάδες αποθήκευσης.
  • για τις Μεταφορές: αερομεταφορές, θαλάσσιες μεταφορές, λιμένες, εταιρείες μεταφορών, τελωνεία.
  • για τους νόμους του παγκόσμιου Εμπορίου: αγορές παραγωγής, χονδρικό εμπόριο, πλειστηριασμοί, έμποροι
  • για υπηρεσίες, όπως: ανάπτυξη ποικιλιών, παρουσίαση αγαθών, ασφάλειες, ενώσεις/ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης κ.α.

 

Η WOP  DUBAI 2019 θα διαρκέσει ένα 3ήμερο και η είσοδος είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://wop-dubai.com/


Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει για την έκθεση FI & NI Europe 2019 που διεξάγεται στο Παρίσι 3-5 Δεκεμβρίου 2019.

Η FI & NI 2019 Europe αποτελεί μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση-αφιέρωμα στα συστατικά των τροφίμων και των ποτών. Διεξάγεται ανά δύο χρόνια και φέτος αναμένεται οι συμμετοχές των επισκεπτών να ξεπεράσουν τις 27.000. Οι εκθέτες ανέρχονται στους 1.700, και θα παρουσιάσουν περισσότερα από 15.000 συστατικά προϊόντων (παραδοσιακά, πρωτοπόρα, παλαιότερα ή και νέα από κάθε γωνιά του πλανήτη).

Η FI & NI Europe 2019 αποτελεί μια ευκαιρία γνωριμίας, επικοινωνίας και δικτύωσης με τους επαγγελματίες της βιομηχανίας, και τις παραγωγικές πηγές καινοτόμων συστατικών από όλο τον κόσμο. Κορυφαία εμπορικά σήματα θα σας φέρουν σε επαφή με τις τελευταίες τάσεις στο χώρο των συστατικών τροφίμων.

Η FI & NI 2019 Europe προσφέρει λύσεις για κάθε κλάδο: αρτοποιεία, παραγωγή ποτών, γαλακτοκομικά προϊόντα, αρώματα, συμπληρώματα, προϊόντα κρέατος, καθώς και ιδέες για υπηρεσίες επεξεργασίας, συσκευασίας και κάθε είδους βιομηχανίας τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διεξαχθούν πολλές ομιλίες από εισηγητές του κλάδου των τροφίμων, συνέδρια, σεμινάρια εκθετών και άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις.

Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας Fi & Ni 2019, για να αποκτήσετε πρόσβαση στην πλατφόρμα του δικτύου συστατικών και αναζητήστε γρήγορα τις συγκεκριμένες εταιρείες, προϊόντα ή συστατικά που αναζητάτε. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://event.figlobal.com/fieurope2019/branded/?gclid=EAIaIQobChMIop7zqcLQ5QIVGOh3Ch1rhwl8EAAYASAAEgInnfD_BwE

Επκοινωνήστε μαζί με τη #Foodlaw Consulting για να παραλάβετε την προσφορά σας για #HACCP #ISO #IFS #Επισήμανση τροφίμων!

 


Πότε είναι η ΔΕΤΡΟΠ 2020;

Η Detrop Boutique 2020 διοργανώνεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη από τη HELEXPO.

Το Φεβρουάριο του 2019 στο ∆ιεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης μια τεράστια ποικιλία delicatessen προϊόντων από κάθε γωνιά της Ελλάδος θα είναι διαθέσιμη για το κοινό. Έλληνες και ξένοι αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν ιδιαίτερης ποιότητας ελληνικά τρόφιμα.

Η ΔΕΤΡΟΠ 2020 αναδεικνύοντας τους θησαυρούς της ελληνικής γης, προωθεί τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας μας και αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη ένα πολύ σπουδαίο εμπορικό γεγονός. Αναμένεται να αποτελέσει και για το 2020 τον πόλο έλξης εμπόρων λιανικής και χονδρικής, αντιπροσωπειών μεγάλων S/M, εστιατορίων, ξενοδοχείων, παντοπωλείων, φούρνων κτλ.

Στη Detrop Boutique 2020 εκθέματα θα αποτελούν: αρτοσκευάσματα, βιολογικά προϊόντα, ξηροί καρποί, ζαχαρώδη, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, έλαια, εδέσματα, καταψυγμένα τρόφιμα, κρεατικά, θαλασσινά, παραδοσιακά τρόφιμα, ζυμαρικά, είδη καφέ, κρασιά κ.α.

Η Detrop Boutique 2020 θα διαρκέσει ένα 3ήμερο.

Πότε είναι η DETROP;

22-24/2/2020 

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι:

Σάββατο & Κυριακή 10:00-20:00

Δευτέρα 10:00-18:00

Κατά τη διάρκεια της Detrop Boutique 2020 μια σειρά από εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, όπως το “BEER &COLD CUTS” και το “CHEESE n’ WINE”, τα οποία εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο τις θεματικές ενότητες της έκθεσης.

Παράλληλα με την 29η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων – Ποτών DETROP BOUTIQUE διοργανώνεται η  9η Διεθνής Έκθεση Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Έτοιμων Προϊόντων ARTOZYMA 2020,  ΔΕΘ - HELEXPO στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης,

 

Για  περισσότερες πληροφορίες ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://detropboutique.helexpo.gr/el

 


Η Foodlaw σας ενημερώνει ότι στις 26 Ιουλίου 2019 δημοσιεύτηκε η Εκτελεστική Απόφαση 2019/1309 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την έγκριση της διάθεσης στην αγορά προϊόντων που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από γενετικώς τροποποιημένη σόγια της σειράς MON 87751 (MON-87751-7). 

Η γενετικώς τροποποιημένη σόγια της σειράς MON-87751-7 αναπτύχθηκε για να παρέχει προστασία από ορισμένα επιβλαβή λεπιδόπτερα μέσω της έκφρασης των γονιδίων Cry1A.105 και Cry2Ab

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω σύνδεσμο: Εκτελεστικη απόφαση εγκρισης προιόντων απο γενετικως τροποποιημένη σόγια ή να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Ακολουθήστε μας στο Facebook https://www.facebook.com/foodlaw.gr/

#Foodlaw #Τροποποιημένη Σόγια


ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

  • enkarpw
  • taste-hellas
  • ouzounoglou
  • sofis
  • vinum
  • green-pack
  • elliniki-nostimia
  • mart
  • to-ellhniikon
  • agrifredda
  • aferof
  • KRITIKOS
  • minerva
  • talgo
  • pizza-fan
  • jerrys
  • giradiko
  • meletiadis
  • marws
  • eurosnack
  • allotino
  • zakoma
  • ep
  • subito
  • katselis
  • falafel
  • makedonia
  • FAMIGLIANO
  • estrella
  • lina
  • galh
  • akritidis
  • umbrellas
  • kefir
  • roumel
  • mebgal
  • molos
  • akadhmia
  • kunrol
  • prassas
  • tsagkas-foods
  • argos
  • 4all
  • ab-vasilopoulos
  • leontiadh
  • foul-meze
  • lepetit
  • habanera
  • panagopoulos
  • spitiko
  • santo-wines
  • alexoudi
  • patafritas
  • gyros
  • dimitrakas
  • tiganies-kai-sxares
  • hlios
  • parfait
  • seven2seven
  • spoon
  • royal-hotel
  • papaioanou
  • kitchen-bar
  • miltos
Κέντρο Συμβούλων Επιχειρήσεων τροφίμων

Κέντρο Συμβούλων Επιχειρήσεων τροφίμων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μιχαήλ Χουρμούζη 18,
Θεσσαλονίκη 544 53
Τηλ.: 2310328008
Fax. :2310437922