ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μιχαήλ Χουρμούζη 18,
Θεσσαλονίκη 544 53
Τηλ.: 2310328008
Fax. :2310437922
Θεσσαλονίκη 544 53
Τηλ.: 2310328008
Fax. :2310437922
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 25 Ιουνίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2024/1755 της Επιτροπής, σχετικά με τη χορήγηση άδειας για τη χρήση του οξικού οξέος, του οξικού ασβεστίου και του διοξικού νατρίου ως πρόσθετων υλών ζωοτροφών για τα ψάρια. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2024/1755/oj
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει για τη θέσπιση ειδικών μέτρων ελέγχου για την αφρικανική πανώλη των χοίρων που εκδόθηκαν εντός του Ιουλίου 2024.
Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2024/1946
Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2024/1994
Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2024/2051
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 17 Μαΐου 2024 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2024/1333 της Επιτροπής, για την τροποποίηση και τη διόρθωση του παραρτήματος III
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 5 Ιουνίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2024/1661 της Επιτροπής,
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 2 Ιουλίου 2024 δημοσιεύτηκε η Εκτελεστική Απόφαση 2024/1822 της Επιτροπής,
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στη 1 Ιουλίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2024/1808 της Επιτροπής, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/915
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 6 Ιουνίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2024/1611 της Επιτροπής, για την έγκριση της διάθεσης στην αγορά σκόνης ισομαλτουλόζης ως νέου τροφίμου και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/2470. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=OJ:L_202401611
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 7 Μαρτίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμός 2024/1401 της Επιτροπής,
Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε) είναι οι επιχειρήσεις ή τα εργαστήρια τροφίμων και ποτών καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Ως Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος ορίζονται οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες που με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί να επηρεάσουν τη Δημόσια Υγεία και λειτουργούν ως αμιγείς ή μικτές με επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών ή άλλες επιχειρήσεις π.χ (κομμωτήρια, γυμναστήρια, κ.λ.π.).
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης & αναψυχής είναι οι επιχειρήσεις στις οποίες παρασκευάζονται ή και προσφέρονται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται εκτός της επιχείρησης κάθε είδους τρόφιμα ή ποτά, καθώς επίσης οι επιχειρήσεις
Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου είναι οι επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών πάσης φύσεως, τα οποία προέρχονται είτε από νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις είτε παρασκευάζονται σε τμήματα αυτών. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι: Υπεραγορές τροφίμων, παντοπωλεία, κρεοπωλεία,
Τα Οχήματα μεταφοράς αφορούν όλες τις δραστηριότητες μεταφοράς τροφίμων και ποτών καθώς και εντός των χρησιμοποιουμένων μέσων (οχήματα μεταφοράς).
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Ως Επιχειρήσεις αποθήκευσης ορίζονται οι επιχειρήσεις αποθήκευσης τροφίμων ή ποτών (σε συνθήκες ψύξης, κατάψυξης ή θερμοκρασίας περιβάλλοντος) με σκοπό τη διάθεσή αυτών στο χονδρικό εμπόριο,
Στις Επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης πάγου, αναψυκτικών και χυμών περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποιείται παραγωγή πάγου, παραγωγή επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία αναψυκτικών και χυμών . Οι επιχειρήσεις αυτές υπόκεινται στις απαιτήσεις της κείμενης Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας καθώς και στους γενικούς όρους της Υγειονομικής Διάταξης .
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Επιχειρήσεις παρασκευής ή/και συσκευασίας: Όλες οι μεταποιητικές δραστηριότητες, εργαστήρια ή εργοστάσια τροφίμων και ποτών που ασκούν οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παρασκευής τροφίμων και ποτών
Ως Επιχείρηση τροφίμων και ποτών ορίζεται κάθε επιχείρηση Δημόσια ή Ιδιωτική, κερδοσκοπική ή μη, η οποία ασκεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες που συνδέονται με την μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση και διάθεση τροφίμων και ποτών.
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Υγειονομικός έλεγχος είναι η λεπτομερής εξέταση από τις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες των τροφίμων ζωικής ή φυτικής προελεύσεως και των ποτών, καθώς και των αντικειμένων,
Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας (Υγειονομικοί επιθεωρητές) καλούνται οι Υγειονομικοί υπάλληλοι (επόπτες Δημόσιας Υγείας/Υγιεινολόγοι ΤΕ, Υγιεινολόγοι Ιατροί και Υγιεινολόγοι Μηχανικοί) των αρμόδιων Δ/νσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και των Υγειονομικών υπηρεσιών των Περιφερειών & των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, οι οποίοι ασκούν Υγειονομικό έλεγχο και εφαρμόζουν την κείμενη Υγειονομική Νομοθεσία.
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Υγειονομικές υπηρεσίες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Υγειονομικού Ελέγχου που βρίσκονται στις έδρες των Περιφερειών & των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ανεξάρτητα από τη διοικητική τους δομή.
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
1. Τι είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών;
Μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλει αίγες και πρόβατα.
2. Μεταδίδεται στον άνθρωπο;
Είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη νόσο.
3. Τι συμπτώματα έχει στα ζώα;
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ εξέδωσε αναλυτικό φυλλάδιο με οδηγίες προς τους Κτηνοτρόφους για την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών και ενημερωτική Αφίσα.
Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε αναλυτικά.
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Τα εστιατόρια υποχρεούνται να τηρούν «Δελτίο Παραπόνων» σε ειδική θήκη, σε εμφανές σημείο στην έξοδο του καταστήματος εις τριπλούν, ώστε να συμπληρώνεται από τον καταναλωτή, εφόσον έχει παράπονο και να αποστέλεται στο αρμόδιο Τμήμα Εμπορίου κάθε Περιφέρειας.
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Σχετικά με τη χρέωση κουβέρ στα εστιατόρια η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ό,τι:
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει σχετικά με τις υποχρεώσεις των εστιατορίων που αφορούν τον τιμοκατάλογο, όπως αναφέρονται παρακάτω:
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 25 Ιουνίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2024/1756 της Επιτροπής, για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/915 σχετικά με μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=OJ:L_202401756
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 20 Ιουνίου 2024 δημοσιεύτηκε η Απόφαση 2024/1811 του Συμβουλίου , για τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Μελών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΣΕ),
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 24 Μαΐου 2024 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2024/1451 της Επιτροπής, για την τροποποίηση του παραρτήματος II και του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων τρυγικό οξύ [L(+)-] (E 334),
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 14 Μαΐου 2024 δημοσιεύτηκε η Οδηγία (ΕΕ) 2024/1438 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου για το μέλι, της οδηγίας 2001/112/ΕΚ του Συμβουλίου για τους χυμούς φρούτων και ορισμένα ομοειδή προϊόντα που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου,
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 23 Απριλίου 2024 δημοσιεύτηκε η Εκτελεστική Απόφαση 2024/2995 της Επιτροπής σχετικά με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της αίτησης καταχώρισης ονομασίας που αναφέρεται στο άρθρο 49 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «Basmati» (ΠΓΕ) .
Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://data.europa.eu/eli/C/2024/2995/oj
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 23 Ιανουαρίου 2024 δημοσιεύτηκε η Εκτελεστική Απόφαση 2024/368 της Επιτροπής για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις διαδικασίες και τις μεθόδους για τη δοκιμή και την αποδοχή των τελικών υλικών, όπως χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που έρχονται σε επαφή με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Επίσης την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε ο Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμός 2024/369 της Επιτροπής για τη συμπλήρωση της οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με τον καθορισμό της διαδικασίας σχετικά με τη συμπερίληψη ή την αφαίρεση από τους ευρωπαϊκούς θετικούς καταλόγους αρχικών ουσιών, συνθέσεων και συστατικών.
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 22 Μαρτίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2024/893 της Επιτροπής, για την έγκριση του θερμικά κατεργασμένου χυμού σκόρδου ως υπάρχουσας δραστικής ουσίας για χρήση σε βιοκτόνα του τύπου προϊόντων 19 σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 4 Απριλίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2024/1003 της Επιτροπής, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/915 σχετικά με τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για το άθροισμα 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD) και εστέρων λιπαρών οξέων με 3-MCPD σε παρασκευάσματα για βρέφη, παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2023 δημοσιεύτηκε ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2024/1141 της Επιτροπής για την τροποποίηση των παραρτημάτων II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, αλιευτικά προϊόντα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 24 Ιανουαρίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2024/374 της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τον τίτλο των κατηγοριών τροφίμων για ποτά με αλκοόλη και τη χρήση διαφόρων προσθέτων σε ορισμένα ποτά με αλκοόλη. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 15 Ιανουαρίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2024/234 της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την αφαίρεση ορισμένων αρτυματικών υλών από τον ενωσιακό κατάλογο. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
#FoodLaw #food #foodlawConsulting #FOODLAW #foodlawconsulting #foodlaw
Tροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 5 Φεβρουαρίου 2024 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2024/451 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα ανώτατα όρια καταλοίπων της νικοτίνης μέσα ή πάνω σε ορισμένα τρόφιμα. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Συχνές ερωτήσεις από επιχειρήσεις τροφίμων
Πόσο είναι το ΠΡΟΣΤΙΜΟ που μπορεί να μου επιβληθεί από τον ΕΦΕΤ ή το Υγειονομικό;
Το ύψος του προστίμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Ένας από τους παράγοντες αυτούς είναι τζίρος της επιχείρησης καθώς και το είδος των παραβάσεων.
Αν κάποια υπηρεσία ήρθε για έλεγχο στην επιχείρηση σας και σας ενημέρωσε ότι θα επιβληθεί πρόστιμο υπάρχουν κάποιοι αιτιολογημένοι λόγοι.
Απευθυνθείτε σε κάποιον που έχει γνώση από παρόμοιες υποθέσεις.
Απευθυνθείτε στη Foodlaw Consulting!
Θα πρέπει να προετοιμαστείτε σωστά πριν πάτε για την απολογία σας!
Ακολουθήστε μας στο instagram και στο facebook για να ενημερώνεστε για θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις τροφίμων!
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη τάση στην παγκόσμια αγορά προς εναλλακτικές τροφές αντί κρέατος. Φυτικής προέλευσης α΄ ύλες, όπως σόγια, ρύζι, μπιζέλι, λούπινο, κάνναβη, φύκη κ.α χρησιμοποιούνται ήδη ως συστατικά για τροφές που λειτουργούν ως υποκατάσταστα κρέατος, και αποτελούν ανταγωνιστικές πηγές πρωτεΐνης για τους μη κρεατοφάγους καταναλωτές. Το μεγάλο "στοίχημα" στα προϊόντα-υποκατάστατα κρέατος είναι να ικανοποιεί γευστικά και απτικά τους καταναλωτές, τόσο όσο το αυθεντικό κρέας. Η βιομηχανία τροφίμων προσπαθώντας ολοένα να στραφεί προς την πράσινη ανάπτυξη επιχειρεί να παρασκευάσει προϊόντα φυτικής προέλευσης, τα οποία καλούνται να συναγωνιστούν σε υφή, εμφάνιση, γεύση και απόλαυση τα ζωικά παρασκευάσματα κρέατος.
Τα ποσοστά των ανθρώπων που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή – vegan - vegeterian αυξάνονται ανά τον κόσμο, οι συνταγές εμπλουτίζονται και οι επιλογές ποικίλουν. Η κλιματική αλλαγή και τα θέματα που ανακύπτουν λόγω αυτής, διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία αποφάσεων και επαναπροσδιορισμού των αναγκών μας ως κοινωνιών και ως έμβιων όντων του πλανήτη μας.
Σε αντίθεση με τη λογική της εκμετάλλευσης χωρίς όριο, που χαρακτήριζε για δεκάδες χρόνια τον ανθρώπινο πολιτισμό και τον τρόπο ζωής μας, οι λύσεις πλέον φαίνεται να έρχονται και στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής μας από πιο συμπεριληπτικές, εναλλακτικές και ολιστικές επιλογές, της λεγόμενης βιώσιμης μακροπρόθεσμα ανάπτυξης.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον χώρο των τροφίμων, ενημερωνόμαστε και είμαστε δίπλα σας. Αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για την παραγωγή εναλλακτικών τροφίμων, για τη διαδικασία και προετοιμασία για πιστοποίηση προϊόντων vegan κτλ είμαστε εδώ για σας.
Επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting στο τηλέφωνο 2310328008 και μέσω email.
Η Foodlaw Consulting ανακοινώνει την διεξαγωγή διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα ''Επισήμανση τροφίμων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία-Τελευταίες εξελίξεις της νομοθεσίας τροφίμων'', το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 22-10-22.
Για συμπλήρωση αιτήσεων ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο
Επισήμανση τροφίμων -Τελευταίες εξελίξεις της νομοθεσίας (foodlaw.gr)
#FOODLABELING #FOODLAW #FOODLABEL #LABELING #episimansitrofimwn #trofima #systatikatrofimwn #allergiogona #prostheta
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 15 Ιουλίου 2022 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2022/1283 της Επιτροπής, ο οποίος αφορά την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) «Μακαρόνια της Σμίλας - Μακαρόνια του Σκλινιτζιού. Πρόκειται για ένα Κυπριακό είδος χειροποίητων αποξηραμένων ζυμαρικών, που παρασκευάζονται συνήθως από την ανάμιξη νερού, αλατιού και άλευρου από σκληρό σιτάρι με παραδοσιακό τρόπο.
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 27 Ιουνίου 2022 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2022/1106 της Επιτροπής, ο οποίος αφορά την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) του ισπανικού τυριού "Queso de Acehúche".
Το συγκεκριμένο τυρί παρασκευάζεται αποκλειστικά από νωπό κατσικίσιο γάλα, το οποίο λαμβάνεται από αίγες συγκεκριμένων φυλών σε περιοχές της Δυτικής Ισπανίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R1106&from=EL
Για Συμβουλευτική σε θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών, επικοινωνήστε μαζί μας.
#foodlaw #food #protected designations of origin #Spanishcheese #Acehuche
To παραπάνω άρθρο έγραψε η Ιωαννίδου Δήμητρα, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc-
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 11 Αυγούστου 2022 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 2022/1396 της Επιτροπής, ο οποίος αφορά τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων και συγκεκριμένα την παρουσία αιθυλενοξειδίου (C2H4O) σε πρόσθετα τροφίμων.
Η επιστημονική επιτροπή τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρότι η εκτιμώμενη πρόσληψη από τα λίγα πρόσθετα τροφίμων που παρασκευάζονται με τη χρήση αιθυλενοξειδίου είναι πολύ χαμηλή, η πρόσληψη από πηγές τροφίμων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη, καθώς το αιθυλενοξείδιο είναι τόσο γονιδιοτοξικό όσο και καρκινογόνο.
Πρόσφατα ελήφθησαν αρκετές κοινοποιήσεις RASFF σχετικά με την εύρεση αιθυλενοξειδίου σε μια σειρά τροφίμων, και ιδίως σε μια σειρά προσθέτων τροφίμων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διαφόρων τροφίμων.
Με βάση τις εν λόγω κοινοποιήσεις και πληροφορίες σχετικά με επίσημους ελέγχους που διενεργήθηκαν από κράτη μέλη, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/2246 της Επιτροπής θέσπισε μέτρα για τα αγαθά μη ζωικής προέλευσης που εισέρχονται στην Ένωση από ορισμένες τρίτες χώρες με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας σε σχέση με τον πιθανό κίνδυνο επιμόλυνσης από αιθυλενοξείδιο.
Ωστόσο, όσον αφορά τα πρόσθετα τροφίμων, η επιβολή του ενωσιακού δικαίου ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολίες, καθώς είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν η παρουσία αιθυλενοξειδίου οφείλεται στη χρήση του για τη συντήρηση των προσθέτων τροφίμων κατά παράβαση του κανονισμού αριθ. 231/2012 ή σε οποιαδήποτε άλλη αιτία.
Με στόχο την αποφυγή αυτών των δυσκολιών και τη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας, είναι σκόπιμο, ως εκ τούτου, να καθοριστεί ότι δεν επιτρέπεται η παρουσία αιθυλενοξειδίου, ανεξαρτήτως προέλευσης, για όλα τα πρόσθετα τροφίμων.
Για τον σκοπό αυτό, το ανώτατο όριο καταλοίπων αιθυλενοξειδίου ειδικά για τα πρόσθετα τροφίμων θα πρέπει να καθοριστεί σε τιμή ίση με το όριο ποσοτικού προσδιορισμού για τα εν λόγω προϊόντα, δηλαδή την επικυρωμένη κατώτατη συγκέντρωση καταλοίπων, η οποία μπορεί να προσδιορίζεται επί του παρόντος και να δηλώνεται μέσω τακτικής παρακολούθησης με επικυρωμένες μεθόδους ελέγχου.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέπεια με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και ιδίως με τα όρια που αυτός καθορίζει για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προσθέτων τροφίμων, τα κατάλοιπα αιθυλενοξειδίου θα πρέπει να οριστούν με βάση τους ίδιους όρους με εκείνους που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό τροποποιείται το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 ως εξής:
«Δεν επιτρέπεται η χρήση αιθυλενοξειδίου ως συντηρητικού στα πρόσθετα τροφίμων. Δεν περιέχεται κανένα κατάλοιπο πάνω από 0,1 mg/kg, ανεξαρτήτως προέλευσης, αιθυλενοξειδίου [άθροισμα αιθυλενοξειδίου και 2-χλωροαιθανόλης εκφραζόμενο ως αιθυλενοξείδιο (*)], στα πρόσθετα τροφίμων που απαριθμούνται στα παραρτήματα II και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων προσθέτων τροφίμων. _____________ (*) δηλαδή αιθυλενοξείδιο + 0,55 * 2-χλωροαιθανόλη»·
διαγράφεται η σειρά «Αιθυλενοξείδιο»
Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
EUR-Lex - 32022R1396 - EN - EUR-Lex (europa.eu)
Για Συμβουλευτική σε θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών, επικοινωνήστε μαζί μας.
#foodlawConsulting #food #foodadditives #πρόσθετα #foodlaw #Foodlaw
To παραπάνω άρθρο έγραψε η Ιωαννίδου Δήμητρα, Τεχνολόγος Τροφίμων MSc
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2022 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2022/169 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά την έγκριση της διάθεσης στην αγορά κατεψυγμένου, αποξηραμένου και σε μορφή σκόνης αλευροσκώληκα (προνύμφη Tenebrio molitor), ως νέου τροφίμου. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Για συμβουλευτική σε θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών, επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting. τηλ. 2310328008
Aκολουθήστε μας στο Instagram #FoodlawConsulting
#foodlaw #nomothesiatrofimwn #κατεψυγμένο #αποξηραμένο #σκόνη #αλευροσκώληκας #νέο τρόιφιμο
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2022 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2022/168 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά την έγκριση της διάθεσης στην αγορά του παστεριωμένου είδους προβιοτικού Akkermansia muciniphila ως νέου τροφίμου. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Για συμβουλευτική σε θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών, επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting. τηλ. 2310328008
Aκολουθήστε μας στο Instagram #FoodlawConsulting
#foodlaw #nomothesiatrofimwn #Pasteriwmeno #προβιοτικό #neotrofimo
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 11 Φεβρουαρίου 2022 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2022/196 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά την έγκριση της επέκτασης της χρήσης της επεξεργασμένης με υπεριώδη ακτινοβολία μαγιάς αρτοποιίας ως νέου τροφίμου. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Για συμβουλευτική σε θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών, επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting. τηλ. 2310328008
Aκολουθήστε μας στο Instagram #FoodlawConsulting
#foodlaw #nomothesiatrofimwn #magia #artopoiia
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει για τη διορθωτική τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/74 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά τη χρήση φωσφορικού οξέος – φωσφορικών αλάτων – διφωσφορικών αλάτων – τριφωσφορικών αλάτων και πολυφωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένο γύρο. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Επικοινωνήστε μαζί μας για συμβουλευτική στη νομοθεσία τροφίμων. τηλ. 2310328008
#foodlaw #Νομοθεσία τροφίμων #φωσφορικά άλατα #γύρος #κατεψυγμένος γύρος
Η Foodlaw Consulting σας ενημερώνει ότι στις 4 Φεβρουαρίου 2022 δημοσιεύτηκε ο Εκτελεστικός Κανονισμός 2022/158 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά τροποποίηση κανονισμού (2020/1641) σχετικά με τις εισαγωγές από τις Η.Π.Α διαφόρων ειδών δίθυρων μαλακίων και θαλάσσιων γαστερόποδων. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
#foodlaw #νομοθεσία τροφίμων #δίθυρα #γαστερόποδα
Επικοινωνήστε μαζί μας αν χρειάζεστε συμβουλευτική στη νομοθεσία τροφίμων. τηλ. 2310328008
FOODEXPO 2022 ATHENS
Η FOODEXPO ATHENS, θα ανοίξει τις πύλες της στις 12-14 Μαρτίου το 2022.
Το ωράριο λειτουργίας της FOODEXPO 2022 θα είναι Σάββατο- Κυριακή 10.00 πμ-7.00 μμ και Δευτέρα 10.00πμ-6.30μμ.
*Η είσοδος των επισκεπτών στην Food EXPO 2022 επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο: https://foodexpo.gr