Foodlaw consulting


Εξειδικευμένη συμβουλευτική επιχειρήσεων τροφίμων

Foodlaw Consulting

Με εμπειρία ετών δίπλα σας έγκαιρα και έγκυρα


Διαχείριση υγειονομικών θεμάτων


Απευθυνθείτε στους ειδικούς...

Νομοθεσία Πρόσθετα τροφίμων

 

Εξειδικευμένη Επισήμανση τροφίμων σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία τροφίμων από τη Foodlaw Consulting. 

Για πιο επικαιροποιημένη νομοθεσία τροφίμων επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας εδώ.

 

 

Γενικά

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι φυσικές ή συνθετικές ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες. 

Η προσθήκη μπορεί να έχει κύριο σκοπό:

 

  •    τη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών,
  •    τη σταθερότητα,
  •    τη συντήρηση των τροφίμων.

 

Ως «πρόσθετο τροφίμων» νοείται οποιαδήποτε ουσία που είτε έχει θρεπτική αξία είτε όχι, δεν καταναλώνεται συνήθως μόνη της ως τρόφιμο ούτε χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στα τρόφιμα, για τεχνολογικούς σκοπούς, κατά την κατασκευή, τη μεταποίηση, την παρασκευή, την κατεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευση, έχει ως αποτέλεσμα ή αναμένεται λογικά να έχει ως αποτέλεσμα το να αποτελέσουν η ίδια ή τα παράγωγά της συστατικό στοιχείο των τροφίμων αυτών, άμεσα ή έμμεσα.

 

Όλα τα πρόσθετα στην ΕΕ εγκρίνονται και καταχωρούνται στη «θετική» λίστα με βάση:

 

  •    Την αξιολόγηση ασφάλειάς τους
  •    Την τεχνολογική αναγκαιότητα
  •    Την εξασφάλιση ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής

 

Ο Κανονισμός ΕΚ 1333/2008 καθορίζει τους κανόνες για τα πρόσθετα τροφίμων : ορισμοί, συνθήκες χρήσεις, επισήμανση και διαδικασίες.

 

Ποιά νομοθεσία αντικαθιστά ο Κανονισμός ΕΚ 1333/2008;

 

 

Πρόσθετα που επιτρέπονται δυνάμει των παλιών κανόνων

Η λίστα των προσθέτων τροφίμων που επιτρέπονται δυνάμει των παλιών Οδηγιών εισήχθησαν στο Παράρτημα ΙΙ και ΙΙΙ του Κανονισμού ΕΚ 1333/2008 μετά τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τους όρους χρήσης. Τα πρόσθετα τροφίμων στο Παράρτημα ΙΙ καταχωρούνται με βάση τις κατηγορίες τροφίμων που μπορούν να προστίθενται. 

Μέχρι την 1η Ιουνίου 2013
, οι διατάξεις των παλιών Οδηγιών εξακολουθούν να ισχύουν και ειδικότερα: 

  •   Άρθρο 2, παράγραφοι (1), (2) και (4) της Οδηγίας 94/35/EΚ και το Παράρτημα αυτής
  •   Άρθρο 2, παράγραφοι (1) - (6), (8), (9) και (10) της Οδηγίας 94/36/EΚ και τα Παραρτήματα I – V αυτής
  •   Άρθρα 2 και 4 της Οδηγίας 95/2/EΚ και τα Παραρτήματα I - VI.

Εν τω μεταξύ η έγκριση νέων προσθέτων ή συνθηκών χρήσης γίνεται σύμφωνα με τα Παρατήματα του Κανονισμού ΕΚ 1333/2008. 

Νέες λίστες προσθέτων τροφίμων

Οι νέες κοινοτικές λίστες προσθέτων τροφίμων που τροποποιούν τα Παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του Κανονισμού ΕΚ 1333/2008 υιοθετήθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2011:

Έγκριση χρήσης του προσθέτου γλυκοζίτες στεβιόλης

Η χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης σε κατάλληλα επίπεδα για 31 διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων εγκρίθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2011 με τον Κανονισμό ΕΚ 1131/2011 που τροποποιεί το Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού ΕΚ 1333/2008.

Βάση δεδομένων προσθέτων τροφίμων

Καλώς ήρθατε στη βάση δεδομένων για τα πρόσθετα τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτή η βάση δεδομένων μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για την ενημέρωση σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων που εγκρίνονται για χρήση στα τρόφιμα στην ΕΕ και τις συνθήκες χρήσης τους. Βασίζεται στο νέο σύστημα κατηγοριοποίησης των τροφίμων που βρίσκεται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.

Ο Ενωσιακός κατάλογος των προσθέτων δημιουργήθηκε με τη μεταφορά των προσθέτων τροφίμων που επιτρέπονται για χρήση σε τρόφιμα στο πλαίσιο των οδηγιών 94/35/ΕΚ, 94/36/ΕΚ και 95/2/ΕΚ, σε ένα νέο σύστημα κατάταξης σε κατηγορίες τροφίμων. Ορισμένα πρόσθετα και χρήσεις που δεν χρειάζονται πλέον δεν έχουν εγγραφεί στο παράρτημα II.

Βάση δεδομένων προσθέτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(Πατήστε για να συνδεθείτε. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες)

Κατηγορίες τροφίμων

(Πατήστε και δείτε το νέο σύστημα κατηγοριοποίησης τροφίμων για χρήση στα πρόσθετα)

Επισκόπηση νομοθεσίας

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 601/2014 της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την κατηγορία τροφίμων «Κρέας και προϊόντα κρέατος» και τη χρήση ορισμένων προσθέτων τροφίμων σε παρασκευάσματα κρέατος.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 470/2012  της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση της πολυδεξτρόζης (Ε 1200) στην μπίρα.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 471/2012  της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση της λυσοζύμης (Ε 1105) στην μπίρα.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 472/2012  της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση εστέρων γλυκερόλης με κολοφώνιο ξύλου (E 445) για εκτύπωση σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής με σκληρή επικάλυψη.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 380/2012  της Επιτροπής για την τροποποίηση του Παραρτήματος II του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους όρους χρήσης και τα επίπεδα χρήσης των προσθέτων τροφίμων που περιέχουν αργίλιο.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 231/2012  της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα Παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 232/2012  της Επιτροπής για την τροποποίηση του Παραρτήματος II του Κανονισμού (Ε.Κ.) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους όρους χρήσης και τα επίπεδα χρήσης των ουσιών κίτρινο της κινολίνης (E104), κίτρινο sunset FCF/κιτρινοπορτοκαλί S (E110) και πονσώ 4R, ερυθρό της κοχενίλης A (E124)

Οδηγία 2010/69/Ε.Ε.  για την τροποποίηση των Παραρτημάτων της Οδηγίας 95/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών (εδώ για παράδειγμα αναφέρεται η νέα έγκριση του εκχυλίσματος του δεντρολίβανου), η οποία ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο με την Απόφαση ΑΧΣ 24/2011 (ΦΕΚ 537/Β΄/6-4-2011).

Οδηγία 2009/163/ΕΚ  για την τροποποίηση της Οδηγίας 94/35/Ε.Κ. για τα γλυκαντικά που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα όσον αφορά το γλυκαντικό νεοτάμη, η οποία ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο με την Απόφαση ΑΧΣ 84/2010 (ΦΕΚ 1726/Β΄/3-11-2010).

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1129/2011  της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2011 , για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με την κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου για τα πρόσθετα τροφίμων.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθμ. 1130/2011  της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2011 για τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων, με την κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου για τα πρόσθετα τροφίμων που εγκρίνονται για χρήση σε πρόσθετα τροφίμων, ένζυμα τροφίμων, αρωματικές ύλες τροφίμων και θρεπτικές ουσίες.

Κανονισμό (ΕE) 1131/2011  της Επιτροπής, της 11ης Νοεμβρίου 2011 για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους γλυκοζίτες στεβιόλης.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1333/2008  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2008 που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων.

Κανονισμός (ΕΕ) 257/2010  της Επιτροπής σχετικά με την κατάρτιση προγράμματος για την επαναξιολόγηση εγκεκριμένων προσθέτων τροφίμων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων.

Κανονισμός (EE) αριθ. 238/2010  της Επιτροπής, της 22ας Μαρτίου 2010, για την τροποποίηση του παραρτήματος V του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις απαιτήσεις επισήμανσης για ποτά με περισσότερο από 1,2% κατ' όγκο αλκοόλης και τα οποία περιέχουν ορισμένες χρωστικές τροφίμων.

Οδηγία 89/107/ΕΟΚ  του Συμβουλίου για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα πρόσθετα που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα τα οποία προορίζονται για ανθρώπινη διατροφή (δείτε στον σύνδεσμο το ενοποιημένο κείμενο)

Οδηγία 95/2/ΕΚ  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών (δείτε στο σύνδεσμο το ενοποιημένο κείμενο).

Οδηγία 94/36/ΕΚ  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 1994, για τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.

Οδηγία 94/35/ΕΚ  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις γλυκαντικές ύλες που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα (δείτε στο σύνδεσμο το ενοποιημένο κείμενο).

Κριτήρια καθαρότητας προσθέτων

Οδηγία 2011/3/Ε.Ε.  για τροποποίηση της Οδηγίας 2008/128/ΕΚ για τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, η οποία ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο με την Απόφαση ΑΧΣ 87/2011 (ΦΕΚ 1874/Β΄/25-08-2011).

Οδηγία 2010/67/Ε.Ε.  για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/84/ΕΚ σχετικά με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών, η οποία ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο με την Απόφαση ΑΧΣ 23/2011 (ΦΕΚ 537/Β΄/06-04-2011 & διορθωτικό ΦΕΚ 595/Β/14-04-2011).

Οδηγία 2010/37/Ε.Ε.  για τροποποίηση της Οδηγίας 2008/60/ΕΚ για τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα γλυκαντικά, η οποία ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο με την Απόφαση ΑΧΣ 189/2010 (ΦΕΚ 1726/Β΄/31-01-2010).

Οδηγία 2009/10/Ε.Κ . για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/84/Ε.Κ. σχετικά με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών, η οποία ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο με την Απόφαση ΑΧΣ 449/2009 (ΦΕΚ 2600/Β΄/31-12-2009).

Πρώτη οδηγία 81/712/EOK  της Επιτροπής περί καθορισμού των κοινοτικών μεθόδων ανάλυσης για τον έλεγχο των κριτηρίων καθαρότητας ορισμένων πρόσθετων υλών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα

Οδηγία 2008/128/ΕΚ  της Επιτροπής της 22ας Δεκεμβρίου 2008 σχετικά με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα (κωδικοποιημένη έκδοση, αντικαθιστά την οδηγία 95/45/ΕΚ της Επιτροπής με τις τροποποιήσεις της).

Οδηγία 2008/60/ΕΚ  της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2008 σχετικά με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα (κωδικοποιημένη έκδοση, αντικαθιστά την οδηγία 95/31/ΕΚ της Επιτροπής με τις τροποποιήσεις της).

Οδηγία 2008/84/ΕΚ  της Επιτροπής της 27ης Αυγούστου 2008 σχετικά με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών (κωδικοποιημένη έκδοση, αντικαθιστά την οδηγία 96/77/ΕΚ της Επιτροπής με τις τροποποιήσεις της).

Επισήμανση προσθέτων

Ισχύουν οι γενικές διατάξεις της Οδηγίας 2000/13 για την επισήμανση των τροφίμων.

Επιπλέον ισχύει:

Οδηγία 94/54/ΕΚ της Επιτροπής σχετικά με την αναγραφή, στην επισήμανση ορισμένων τροφίμων, υποχρεωτικών ενδείξεων πέραν των προβλεπομένων από την οδηγία 79/112/ΕΟΚ του Συμβουλίου. Η τελευταία τροποποίηση της έγινε με την Οδηγία 2004/77 ΕΚ.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Επισήμανση τροφίμων


Σεμινάριο

Σύμβουλος ποιότητας & ασφάλειας τροφίμων

ΥΓΙΕΙΝΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Σεμινάριο

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

  • taste-hellas
  • gyros
  • marws
  • akadhmia
  • umbrellas
  • spoon
  • talgo
  • kefir
  • meletiadis
  • argos
  • ep
  • vinum
  • giradiko
  • spitiko
  • jerrys
  • panagopoulos
  • mebgal
  • subito
  • molos
  • seven2seven
  • estrella
  • papaioanou
  • lina
  • pizza-fan
  • royal-hotel
  • to-ellhniikon
  • kitchen-bar
  • akritidis
  • prassas
  • allotino
  • katselis
  • FAMIGLIANO
  • tiganies-kai-sxares
  • parfait
  • habanera
  • ouzounoglou
  • santo-wines
  • green-pack
  • alexoudi
  • elliniki-nostimia
  • lepetit
  • foul-meze
  • patafritas
  • makedonia
  • mart
  • miltos
  • kunrol
  • enkarpw
  • KRITIKOS
  • eurosnack
  • 4all
  • galh
  • zakoma
  • ab-vasilopoulos
  • sofis
  • minerva
  • falafel
  • roumel
  • agrifredda
  • hlios
  • aferof
  • leontiadh
  • dimitrakas
  • tsagkas-foods
Κέντρο Συμβούλων Επιχειρήσεων τροφίμων

Κέντρο Συμβούλων Επιχειρήσεων τροφίμων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μιχαήλ Χουρμούζη 18,
Θεσσαλονίκη 544 53
Τηλ.: 2310328008
Fax. :2310437922