Foodlaw consulting


Εξειδικευμένη συμβουλευτική επιχειρήσεων τροφίμων

Foodlaw Consulting

Με εμπειρία ετών δίπλα σας έγκαιρα και έγκυρα


Διαχείριση υγειονομικών θεμάτων


Απευθυνθείτε στους ειδικούς...

Νομοθεσία Νέα Τρόφιμα (Novel foods)

Για πιο επικαιροποιημένη νομοθεσία τροφίμων επικοινωνήστε με τη Foodlaw Consulting πατώντας εδώ.

Νέο τρόφιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, είναι το τρόφιμο ή το συστατικό τροφίμου που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ευρέως (για ανθρώπινη κατανάλωση) πριν από το Μάιο του 1997, ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός (ΕΚ) 258/97. Αυτός ο ορισμός περιλαμβάνει επίσης και νέες παραγωγικές διεργασίες από τις οποίες προκύπτει προϊόν που διαθέτει σημαντικές διαφορές στη σύσταση ή στα θρεπτικά συστατικά. Ο Κανονισμός δεν καλύπτει τρόφιμα και συστατικά τροφίμων για τα οποία απαιτείται έγκριση μέσω ειδικών κοινοτικών διατάξεων: πρόσθετα τροφίμων, αρτυματικές ύλες, διαλύτες εκχύλισης, γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί για τρόφιμα και ζωοτροφές. Όλα τα νέα τρόφιμα και τα νέα συστατικά τροφίμων υπάγονται στον παραπάνω Κανονισμό.

Δείτε εδώ το ενοποιημένο κείμενο του Κανονισμού 258/97.

Έγκριση

Με σκοπό να διασφαλιστεί η προστασία της ανθρώπινης υγείας, τα νέα τρόφιμα υποβάλλονται σε αξιολόγηση ασφάλειας πριν κυκλοφορήσουν στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η έγκριση κυκλοφορίας στην αγορά ενός νέου τροφίμου είναι μια διαδικασία που απαιτεί διάφορα στάδια, με οριοθετημένα χρονικά περιθώρια.

Οι Αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση ή απαγόρευση διάθεσης στην αγορά νέων τροφίμων ή νέων συστατικών τροφίμων που μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/novelfood/authorisations_en.htm 

Οι αιτήσεις για έγκριση που έχουν έως τώρα υποβληθεί είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:

http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/novelfood/app_list_en.pdf 

Τα νέα τρόφιμα και τα νέα συστατικά τροφίμων μπορεί να κυκλοφορήσουν στην αγορά με την απλοποιημένη διαδικασία της κοινοποίησης σύμφωνα με το Άρθρο 5 του Κανονισμού (ΕΚ) 258/97 για τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων που είναι κατ' ουσίαν ισοδύναμα με υφιστάμενα τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων. Οι κοινοποιήσεις που έχουν έως τώρα υποβληθεί είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:

http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/novelfood/notif_list_en.pdf#page=71 

Κατάλογος νέων τροφίμων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί κατάλογο προϊόντων φυτικής, ζωικής προέλευσης ή άλλων ουσιών, που εμπίπτουν στον Κανονισμό των νέων τροφίμων, αφού πρώτα τα Κράτη Μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνήσουν και συμφωνήσουν στην Ομάδα Εργασίας για τα Νέα Τρόφιμα το καθεστώς κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών. Ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός αλλά δίνει μία ένδειξη κατά πόσο ένα προϊόν πρέπει να λάβει έγκριση κυκλοφορίας σύμφωνα με το Κανονισμό των Νέων τροφίμων. 

Ο κατάλογος νέων τροφίμων είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/novelfood/novel_food_catalogue_en.htm

Επισήμανση

Επιπλέον ενδείξεις από αυτές που προβλέπει η οριζόντια Οδηγία 2000/13/ΕΚ για την επισήμανση των τροφίμων (βλέπε Επισήμανση και συσκευασία τροφίμων, Διατροφική επισήμανση), για τα νέα τρόφιμα είναι αυτές που περιλαμβάνει το άρθρο 8 του Κανονισμού ΕΚ/258/97.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ HACCP ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ISO 22000:2018


Σεμινάριο

Σύμβουλος ποιότητας & ασφάλειας τροφίμων

ΥΓΙΕΙΝΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Σεμινάριο

ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

  • agrifredda
  • enkarpw
  • tiganies-kai-sxares
  • santo-wines
  • kunrol
  • jerrys
  • habanera
  • makedonia
  • ab-vasilopoulos
  • zakoma
  • argos
  • estrella
  • FAMIGLIANO
  • prassas
  • panagopoulos
  • allotino
  • mebgal
  • elliniki-nostimia
  • parfait
  • miltos
  • giradiko
  • seven2seven
  • taste-hellas
  • ep
  • akadhmia
  • 4all
  • spitiko
  • royal-hotel
  • to-ellhniikon
  • molos
  • ouzounoglou
  • lepetit
  • galh
  • kitchen-bar
  • KRITIKOS
  • meletiadis
  • talgo
  • umbrellas
  • eurosnack
  • sofis
  • lina
  • minerva
  • aferof
  • patafritas
  • tsagkas-foods
  • papaioanou
  • gyros
  • spoon
  • leontiadh
  • roumel
  • mart
  • subito
  • kefir
  • pizza-fan